„Първа международна курсантска седмица“ започна във ВВВУ „Георги Бенковски“

Снимка – Плевен прес.

Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски”, гр. Долна Митрополия (ВВВУ) организира „Първа международна курсантска седмица“ (1st International Air Force Cadets’ Week), която ще се проведе в периода 26.03 – 01.04.2023 г.

По този повод на 27 март, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, взе участие в откриването на Международната курсантска седмица във ВВВУ „Георги Бенковски“-Долна Митрополия. Сред гостите бяха: Иван Петков – областен управител на Плевен и Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия.

Теодора Генчовска, заместник-министър на отбраната пред медиите сподели: „Това събитие е отдавна планирано. Планирано е още с откриването в края на януари на новия учебен корпус на Висшето военновъздушно училище в Плевен.

Това е първата международна седмица с участието на курсанти от 11 Военно въздушни академии. Надявам се да се превърне в традиция. Това е една уникална реклама за военното образование в България. Искам да кажа, че историята на българската военна авиация е изключително богата и за съжаление сякаш забравяме, какво се е случило в последните сто години. Тази международна среща е възможност да бъдат представени традициите на българската авиация и на курсанти от други военни училища от чужбина. Надявам се наистина ВВВУ „Георги Бенковски“ да се утвърди като един център за международно обучение и предполагам, че много скоро вече ще има по-дългосрочен обмен на курсанти по програмата „Еразъм“, добави зам.-министъра на отбраната Теодора Генчовска.

Полк. Андриян Колев, заместник-началник на ВВВУ „Георги Бенковски“-Долна Митрополия каза: „Искам да кажа, че три години след като беше развят флага на училището от сегашния началник генерал Юлиян Радойски, успяхме да сключим споразумения със 17 университети, с които работим активно и обменяме курсанти и студенти. За трите години преминахме през институционална и програмна акредитации, възстановихме част от сградите.

Смея да кажа, че към момента имаме подкрепата и на редовното правителство и на временните правителства след това. Ние, успяхме да възстановим и доста лаборатории. Надявам се, че през тази седмица ще бъдат постигнати споразумения за развитие на нови научни проекти от нашите преподаватели и ще засилим обмена на курсанти и студенти. Към момента за година и половина училището успя да изпрати около 40 курсанти в други университети за период от два до четири месеца“, допълни полк. Колев.

Срещата е и мост към бъдещи съвместни проекти по различни програми , научни изследвания и разработки в сферата на отбраната и по специално в авиацията. Стабилното и устойчиво развитие на международните отношения се изгражда на база дългогодишни партньорства, срещи, обмен на опит и информация, съвместни проекти  и Международната курсантска седмица във ВВВУ „Георги Бенковски“ е поредната стъпка по този дълъг и стръмен път.

В Международната курсантска седмица ще се включат 12 академии и университета с общо 34 чуждестранни участника (курсанти, студенти и придружаващи офицери) и 7 български курсанти както следва:

1. Bulgarian Air Force  Academy  „Georgi  Benkovski“

2. University of Defence, Brno, Czech republic

3. Air Force Academy, Greece

4. Air Force Academy, Deblin, Poland

5. Military University of Technology, Warsaw, Poland

6. War Studies University , Warsaw, Poland

7. Portuguese Air Force Academy, Amadora, Portugal

8. Air Force Academy, Brasov, Romania

9. Military Technical Academy „Ferdinand I”, Bucharest, Romania

10. Nicolae Balcescu Land Forces Academy, Sibiu, Romania

11. Spanish Air & Space Force Academy, Murcia, Spain

12. USAF Academy, Colorado springs, USA

Предвидени са презентации, представяне на академиите, посещения на музеи, забележителности в гр. Плевен и гр. Велико Търново, както и представяне на летателното обучение, провеждано във ВВВУ „Георги Бенковски“.

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

С мятане на умрели риби и яйца не стават работите

Огюст Роден – „Мислителят“. Поместваме един умен, полезен и актуален коментар на последните събития след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *