Първа копка на ремонта на пътя между Долна Митрополия и Гулянци

20200716 105542

На 16-ти юли 2020 беше направена първа копка на основен ремонт на 9 километра от републикански път III – 118 Гулянци – Долна Митрополия. Проектът се финансира по Програма Интеррег V – А Румъния – България 2014 – 2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Освен участъкът в България по проекта ще бъде ремонтирана и пътна отсечка от 6 км. в окръг Долж, Румъния. Бенефициент за България е Агенция “Пътна инфраструктура”. Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа / TEN-T/ в региона. Отсечката Долна Митрополия – Подем ще бъде ремонтирана от Обединение „Инфрастрой 2019“ с партньори „Гарант – 90 – Цонев“ ООД и „Хая – С“ ООД.

Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия, каза при откриването, че отсечката е с изключително важно значение за общината.

Тя е ключова за града, минава през индустриалната зона и е натоварена с трафик на тежки машини, автомобили и обществен транспорт. По същата програма вече сме изпълнили няколко други отсечки и така затваряме част от региона с нови пътища. Всички сме заинтересовани участъкът да е ремонтиран добре и при спазване на сроковете. Благодарни сме на АПИ, че тази тежка отсечка беше включена в проекта и ще съдействаме за качественото и изпълнение с каквото е необходимо.

20200716 110506

При разговор със Стоян Цонев – управител на фирмата изпълнител на обекта „Гарант – 90 – Цонев“ ООД, се опитахме да разберем каква технология на изграждане ще бъде приложена на пътния участък:

“Пътят се експлоатира от тежки машини и потокът е интензивен. Спряхме се на технология, подпомагаща здравината на основата – чрез смилане на съществуващата асфалтова настилка с добавка на съставки и полагане след това на две връхни асфалто-бетонни настилки, се надяваме да постигнем нужната здравина. Имаме срок за изпълнение на проекта една година. Предвиждаме до края на годината да извършим част от дейностите по студеното рециклиране и на пролет ще възстановяваме водостоци, ще изграждаме нови, ще полагаме различните пластове настилки. На следващи етапи ще наемаме хора от района за работа. Надявам се нашето присъствие да се отрази добре на местната общност. Спечелихме в съревнование с няколко фирми, като ние предложихме оптимална цена и срокове. При работата ни с други общини забавяне по еврофондовете няма. Имаме опит с общински администрации и проектно финансиране”.

Управителят на фирмата Цонев изрази задоволството си общинското ръководство на Долна Митрополия. Той определи начина им на работа като коректен и бърз.

Успех на строителите надежда за качествен продукт пожела и Ивайло Денчев, директор на Областно пътно управление – Плевен към АПИ.

20200716 110121

Снимки на “Плевен прес”

Прочетете също

„Реконструкция на открит отводнителен канал в с. Брест”

Изграждат отводнителния канал в с. Брест

Започва четвърти етап от довършването на инфраструктурен проект в община Гулянци „Реконструкция на открит отводнителен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *