Начало | Новини | Първата термокамера в плевенско училище вече е факт

Първата термокамера в плевенско училище вече е факт

Термокаамерата в НУ “Христо Ботев” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Първата термокамера в плевенско училище е факт от днес, 29-ти април 2020 год. Тя е монтирана в НУ „Христо Ботев” – Плевен.

Термокамерата е поставена във входа на училището. Тя разполага с модул за безконтактно измерване на температурата, дистанционен сензор, с HD камера и 5-инчов HD дисплей. Впечатляващи са и другите параметри на въпросната термокамера. Близо 300 % е степента ѝ на разпознаване на лицата. Разпознава  опити за влизане със снимки, изображения от мобилни телефони , както и разпознаване  употреба на маски. Има 3 режима на работа: разпознаване на лица, измерване на температура, работа с безконтактни чипове и карти.

Базата ѝ данни е до 10 000 лица. Работната ѝ температура е от – 10 до + 65 градуса по Целзий. Данните за лицата ползвали термокамерата се съхраняват до 14 дни от момента на измерване на температурата им.

Процедурата е съобразена със Закона за защита на личните данни.

Измерването на температурата на посетители в училището става като лицето се доближи до камерата и постави дланта си пред високочестотния инфрачервен термометър. Той регистрира температурата и ако тя е над 37.2 градуса – се подава звуков сигнал.

Защо НУ „Христо Ботев” постави термокамера и каква ще е ползата от нея, попитахме директора Цветелин Горанов. Той сподели, че това е негова идея, но съгласувана с учителския колектив и родителите. Те са я подкрепили и термокамерата е монтирана. Целта е да се пази здравето на деца, учители, училищен персонал и родители по време на пандемията с Ковид 19. А когато тя премине, термокамерата ще бъде полезна и за в бъдеще, тъй като има други видове грип и простудни заболявания, които по този начин ще могат да се откриват навреме. Понякога децата идват на училище болни, а по този начин ние ще осъществяваме  предварителни предпазни мерки, добави Горанов.  Той обмисля да се оборудват една или две стаи само за ученици, за които термокамерата е подала звуков сигнал за температура над 37.2 градуса. Те ще бъдат в тези стаи докато дойдат родителите им или здравни работници.

Измерване на температурата с термокамера. Снимка – НУ “Хр. Ботев”.

Цената на такава термокамера е по възможностите на всеки училищен бюджет като нашия, информира Цветелин Горанов. Той самият е дал своята едномесечна заплата като общински съветник  в общата сума за закупуване на съоръжението, научихме от други наши източници. Но не пожела да коментира този факт, тъй като това е личен избор.

Термокамерата е с изпитателен срок 3 години, научихме от плевенската фирма – доставчик. Същата е оторизиран представител на подобни уреди и извършва  тяхното сервизно обслужване.

Прочетете също

Иконата с мощите на Св. Ефрем Нови Чудотворец посрещат в Кнежа

На 08.06.2020 г. /понеделник/ храм Св. Троица ще отбележи своя храмов празник. По този повод …

Един коментар

  1. Най-изкукуригалия училищен директор отново в действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *