Прощаване с проф. Ивайло Знеполски

ЗНЕПОЛСКИ
проф. Ивайло Знеполски, културолог, преподавател, кинокритик, бивш министър на културата. Снимка – интернет.

Поклонението пред тленните останки на проф. Ивайло Знеполски е днес, неделя. Опелото ще се състои от 12:30 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици”, съобщиха пред столични медии от семейството му.

„Много хора споделиха тъгата си, че ни напусна истински интелектуалец и фин човек. Важно е да помним обаче, че Ивайло Знеполски не само изследваше, пишеше и преподаваше” каза Райна Гаврилова – историк и антрополог. Тя отбеляза, че проф. Знеполски има много приноси – „от първите значителни реформи в областта на културата (като министър на културата) до превръщането на убогите помещения на бившите общежития на 4-ти километър в приветлив цветен дом на специалност „Културология” с най-прекрасната културологична библиотека и картини на Греди Асса”.

Тя припомни създаването на Дом на науките за човека и обществото от проф. Знеполски и това, че лично доведе в България Умберто Еко, Юрген Хабермас, Пол Рикьор, Жак Рьовел, Джовани Леви – „списъкът е много дълъг. Грамадна крачка за извеждане на българската наука от провинциализма”, казва Гаврилова.

„Създаде българския Институт за изследване на близкото минало и събра около него хора, които написаха и продължават да пишат истинската история на социализма: аргументирано, честно и затова – безмилостно. Мислещите са много, правещите – уви, малко. Скръб е слаба дума да предаде чувството на загуба”, казва още тя.

Споделете:

Прочетете също

2 10

УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен е предпочитана за обучение на студенти, специализанти и стажанти

УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД в Плевен се очертава като модерна и предпочитана база за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *