Проф. Светлана Велизарова: За опазване на здравето трябва диктатура

проф. Светлана Велизарова. Снимка – интернет.

Проф. Светлана Велизарова е началник на Детско отделение в белодробна болница „Св. София” в столицата. На 28-ми ноември, неделя, проф. Велизарова бе гост в сутрешния блок на БНТ „Денят започва”.

Проф. Велизарова каза, че вирусът ще продължава да заразява в България, докато не стигне и до последния незаразен човек, тъй като това е логиката на жизнения цикъл на всеки вирус. Ето защо ваксинирането е наложително. В противен случай ще има пета, шеста и „ен”брой вълни.

Тя информира, че в Ковид отделението, където в момента работи, болшинството деца, които се лекуват там, са на родители, които не са ваксинирани. За разлика от възрастните, децата изкарват по-леко Ковид заразата, подчерта проф. Велизарова, но обясни, че преносители на вируса не са те, а родителите.

В предаването професорката обясни ниското ниво на ваксинация в България с психологията на българина и най-вече с това, че няма чувство на общност. Всеки гледа себе си, егоизмът на българина е част от проблема за ниския процент ваксинирани. В този смисъл проф. Велизарова каза, че ако трябва да се опази здравето на българите, трябва да има диктатура. Либералният режим, който до момента съществува по отношение на мерките, не върши работа, смята проф. Велизарова. Нито зелените сертификат. Единственият начин за справяне с пандемията е ваксинирането.

Припомняме, че пак в сутрешния блок на БНТ през януари т.г., проф. Велизарова каза, че „ако искаме да се справим с коронавируса, до края на годината трябва да ваксинираме около 2 милиона”.

Това означава по 17 500 души на ден.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.