Проф. Рьотингер представи в Плевен своя уникален метод в протезирането на стави

От ляво на дясно: доц.д-р Свилен Тодоров, проф.д-р Хайнц Рьотингер, проф.д-р Аспарух Аспарухов, Мартин Митев, административен директор на МБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен. Снимка – „Плевен прес“.

На 1 – ви април в пресклуба на БТА – Плевен, се проведе пресконференция на МБАЛ „Сърце и Мозък“, с участието на проф. д-р Хайнц Рьотингер – един от най-авторитетните ортопеди в Европа. Той е почетен професор на няколко университета в Европа и почетен професор на университета в България. Гостът е в Плевен по покана на проф. Аспарух Аспарухов – началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болницата.

Срещата започна с кратък анонс на Мартин Митев, административен директор на университетската болница „Сърце и Мозък“. Той посочи, че са направени инвестиции в нови и модерни сгради, както и в медицинска техника от най-ново поколение.

Проф. Аспарухов уточни, че това е не само един минимално инвазивен достъп, а „Метод на Рьотингер“, с много тънки и фини детайли.  Операциите по този метод най-напред са извършени от него. След това, колегите му от клиниката, под негова асистенция, са започнали да оперират с този метод . На практика, по този начин се щадят меките тъкани около ставата и не се налага да се откачват мускули от залавните им места.  По този начин се съхранява нормалната анатомия на ставите, което позволява, след като премине анестезията, пациентът да може да се раздвижи от леглото и да започне рехабилитация няколко часа след операцията. Тези пациенти, който са оперирани на сутринта, до вечерта са извършили вече два курса на рехабилитация.

Общо 8 операции са осъществени в МБАЛ „Сърце и Мозък“ през трите работни дни от посещението на госта, като негови български колеги от клиниката са взели участие.

Проф. Аспарухов сподели, че промиването на ставата с т.нар. Джет лаваж, с обезболяване по техника за различните части на новата става, позволяват на пациента да прекара комфортно нощта.

Проф. Рьотингер е капацитет и в областта на колянната хирургия. Той е известен не само с този метод, но и със своя афинитет към изследванията. Т.е., с въвеждането на нови техники в областта на ортопедията и травматологията.  Проф. Рьотингер се познава добре и с ръководителя на ортопедичната болница в Бургас – д-р Братоев. В скоро време  ще посети и Бургас, за да може да се разшири тази дейност и в бургаската болница.

Болница „Сърце и мозък“ ще бъде една от водещите в това направление. Гостът не за първи път е в Плевен, но и в България.  Оперирал е в две – три болници – в София, както и при проф. Братоев в Стара Загора, така че той е познато име за българските ортопеди.

През следващия месец, предстои годишен конгрес по ортопедия, който е традиционен и се провежда от 15 години през месец май във Варна. На това събитие професорът е поканен да бъде един от гостите. Преди това,  ще бъде отново гост на болницата в Плевен и отново ще оперира съвместно със своите български колеги.

Проф. Рьотингер изказа благодарност на проф. Аспарухов за неговата покана и подчерта, че двамата са много добри приятели от дълги години.  Припознават се като търсачи на една страст и това е да търсят съвършенството и в детайлите. Това, което проф. Рьотингер вижда в България и най-вече в болницата „Сърце и Мозък“ , е че тази болница отговаря на всички европейски и световни стандарти, което за него е страхотно начало. Това обаче, което наистина върши работа и е от значение, е човешкият фактор. Затова вече няколко пъти, той се среща с колектива на болницата, като акцентът е върху дискусията – да се обсъжда и научната страна на медицинските въпроси. Същността на тези дискусии е размяна на взаимният опит, който вече е осъществен. 

Немският хирург-специалист отбеляза още, че с неговият метод идеята не е просто да бъде поставен един имплант в човешкото тяло, а това да бъде направено по възможно най-подходящият, най-безвредният и най-добрият начин. Допълвайки, че това е цяла гама от действия, от техники, които трябва да бъдат добре изучени и именно това е целта на неговото присъствие тук – да научи своите колеги и сподели своя професионален опит.  Изключително важно е да се знае, че прилагането на тази негова техника, води и до по-малка кръвозагуба.

 Признанието за въведения от него метод не закъснява, въпреки липсата на реклама от негова страна.

През миналата година от Америка го търсят,  изразявайки становище, че с множеството други алтернативни техники за минимално инванзивна хирургия на тазобедрената става, не са доволни от резултатите, които са се натрупали през годините и оценяват, че неговата техника, е най-добра и проявяват желание да ги обучава.

Т.нар. „Метод на Рьотингер“, няма ограничителни фактори за тази техника, дори и най-сериозните и най-трудните случаи могат да бъдат оперирани.  Нещо повече – в Германия,  той прилага своята техника върху пациент, на когото е извършено двустранно протезиране на тазобедрените стави. След което пациентът участва в маратонско бягане, като всяка седмица пробягва над 100 километра !  В своята дългогодишна кариера е оказал помощ на известни личности.

Проф. Рьотингер каза, че в България се чувства като у дома си, сред приятели и за него ще бъде чест взаимно да работят занапред. 

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.