Проф. Румен Гечев: Това, което днес наблюдавах, е по-скоро тревожно

проф. Румен Гечев, депутат от „БСП за България“ в 15 МИР Плевен. Снимка – интернет.

Както информирахме нашите читатели, „Плевен прес” се свърза с деветимата плевенски депутати по повод първия работен ден на 46-то Народно събрание. Попитахме ги за първоначалните им впечатления, за целите, които ще „гонят” в полза на Плевен и плевенска област, както и за връзката им с избирателите от тук нататък.

Ето какво каза проф. Румен Гечев от „БСП за България”:

Проф. Гечев, какво подсказват първите ви впечатленията от работата на това НС, по отношение бъдещото управление на страната ?

Това, което наблюдавам днес, е по-скоро тревожно, тъй като се видя, че има някакви договорки, които не са афиширани и не са прозрачни. Защото предварително заявеното намерение г-жа Татяна Дончева да се състезава за председателското място не се състоя. Всъщност единствената алтернативна кандидатура беше предложена от БСП – тази на Кристиян Вигенин.

И второ – при самото гласуване за председателката на НС, тук няма нищо лично, но все пак става дума за принципи, се видя както предполагах и аз, и колегите, че ДПС очевидно ще бъде носител или страж на управлението. Това предстои да видим с избора на проекто-кабинет.

Какво най-напред ще направи проф. Гечев като депутат, за Плевен и областта ?

В 16.00 ч. ще се запозная с министъра на финансите, който е подготвил актуализация на бюджета. Така че, ще разбера каква актуализация предлага служебният кабинет. В какви параметри, с какви цели, тъй като може същият министър да остане в следващия кабинет. Разбира се, днес няма как да се коментират многофункционални спортни зали при първа среща. Но искам да се запозная с него, за да видя как ще комуникираме в бъдеще.Защото бюджета, в т.ч. и за Плевен, ще се обсъжда в следващите две-три седмици когато бъде избрано новото правителство. Новият министър на финансите трябва незабавно да започне работа с другите министерства и с бюджетната комисия, по съставянето на новия Бюджет 2022.

Предвидил съм също така да направя една среща с кмета на Плевен, за да видя какви са вижданията на общината. Мисля, че това е джентълменска постъпка, защото все пак е важно какъв бюджет е подготвила общината и какво са включили. Предполагам, че предложение за многофункционална зала може да има от ОбС. Но и да няма такова, ще се опитам да го  включим в проекто-бюджета. Принципа е всяка община да предлага на МФ своя проекто-бюджет. Въпросът за многофункционална зала на Плевен ще се реши не само когато дойде до гласуване накрая. Според мен технологията на правене на бюджета показва, че шансът за успех е ако много по-отрано това се включи в самия проекто-бюджет. А не да се оставят промени в последните минути, защото тогава почти нищо никога не се променя.

Как ще поддържате връзка с избирателите си от тук нататък ?

Както обещах на среща с избирателите. Ние сме двама души в Парламента. Ще си разпределим тези 11 общини и след 2-3 седмици след като формираме правителство, ще започнем срещи с избирателите с приемни. Най-вероятно ще започнем с общинските центрове по места. Ще се обявят предварително в сайта ни, а и чрез вас журналистите, ще обявим в кои дни и къде ще започнат тези срещи.

Споделете:

Прочетете също

Пламен Тачев е водач на листата на ГЕРБ в 15 МИР Плевен, за изборите на 2 октомври

Пламен Тачев. Снимка – интернет. Пламен Тачев ще бъде водач в листата на ГЕРБ-СДС за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.