Проф. Румен Гечев – признатият в Европа и САЩ икономист, който не търпи лъжите и слугинажа в политиката

ГЕЧЕВ
проф. Румен Гечев, водач на листата на “БСП за България” за 15 МИР Плевен за изборите на 14 ноември. Снимка – пресцентър.

За проф. Румен Гечев може да се говори много. Но е излишно, защото се знае, че това е всепризнат икономически експерт в България, Европа и САЩ. Личност с изключителна професионална биография, преподавател в български и американски университети. Политикът, с когото Клинтън води едночасов разговор, завършил със защита на българския интерес. Икономистът, оглавявал комисия в ООН, българското Министерство на икономиката, участник в икономически експертни съвети и комисии в България и Европа.

Автор на стотици публикации в авторитетни икономически списания, търсен от медиите  събеседник по икономически проблеми.

Съпруг, баща и дядо на две прекрасни внучки. Депутат няколко мандата в българския парламент. Инициатор на решения в полза на гражданите. Водач на листата на „БСП за България” от 15 МИР Плевен за предстоящите избори на 14-ти ноември.

Проф. Гечев, при посещението си в Плевен на 5-ти ноември служебната министърка на икономиката Даниела Везиева каза, че в Плана за възстановяване и устойчивост, за Плевен се предвиждат 2 неща – мехатроника и ай ти. Това било подадено от плевенската администрация, без да се уточнява коя конкретно.

Какво е вашето виждане за подобна перспектива на Плевен ?

Ако това е така, то не е съобразено с потенциала на Плевен. И второ – не е съобразено с основния коз в енергетиката, който се приема навсякъде добре в България и това е АЕЦ „Белене“. Тук има едно шикалкавене от страна на ГЕРБ, които бяха замразили проекта. Но няма ясна позиция и от  страна на служебния кабинет.

Към госпожа Везиева имаше журналистически въпрос дали влиза АЕЦ Белене в този план. Отговорът беше, че зелените технологии са заложени за цялата страна, така че, може би ще се работи и за АЕЦ „Белене“.

Ако отговорът е „че може би ще се работи“, ние не казваме „може би“. Казваме „задължително се довършва проекта“. И това е в синхрон с европейската политика. Преди Коледа ще се вземе официално решение на ЕК, че ядрената енергия се приема като зелена енергия. Това ще рече, че част от средствата, които са предвидени в проекта на ЕС за устойчиво развитие, могат да бъдат използвани по реализацията на ядрената ни централа в Белене.

Но вашите опоненти казват, че дори и да се вземе такова решение ЕК, важно е какво ще реши и какви разрешителни ще даде МААЕ /Международна агенция за атомна енергия, б.а./ и нейните съпътстващи органи.

Аз казвам неща, които са проверени на всякакви равнища и отговорът е категоричен. Институцията, която дава лиценза /основното разрешително/ е Международната атомна агенция, която е специализирана институция на ООН. Ние имаме лиценз от МАЕЕ. Този лиценз е в сила.

Опонентите ви казват, че срокът на лиценза е изтекъл и няма да се даде разрешение.

Опонентите ни лъжат. Лицензът е в пълна сила и с някои текущи разрешителни от българската  Агенция по ядрено регулиране, продължаването на строежа може да стане броени дни след решение на Парламента и новото правителство. Запознат съм със строителството на централата на място на площадката в Белене, разговарял съм многократно с ръководството на нашата Агенция. В този проект са спазени всички технически, технологични и  екологични изисквания, както и нормите за сигурност по световни стандарти. Разни псевдоексперти нескопосано изтъкват някакви странни и нелогични аргументи за това, че Белене било в земетръсна зона. Ами да не би експертите на Международната атомна агенция и нашите експерти от БАН да не са знаели този факт, когато се е взимало решението за лиценза? Или може би „земетръсната зона“ се е появила изведнъж преди 15 години, когато чуждия интерес- икономически и геополитически, не иска да имаме ядрена енергетика.

Всъщност, този номер със земетръсната зона противоречи на здравия разум. Какво е разстоянието между Козлодуй и Белене и още, да не би румънската ядрена централа да е по-далече от румънската „Вранча“?

Земетръсният риск е един от ключовите критерии, когато се издава комплексен лиценз, какъвто АЕЦ „Белене“ е получила от МАЕЕ. Между впрочем, дали Япония примерно не е по-земетръсна зона от България? Ами там сега „размразяват“ 27-те реактора, спрени временно след цунамито и произшествието в ядрената им централа във Фукушима. Да, това е централата проектирана от американската „Дженерал илектрик“. Същевременно, японското правителство обяви решението си да започне строителството на два нови мощни реактора. Онзи ден, президентът на Франция г-н Макрон също обяви, че страната му започва широкомащабно строителство на нови централи.

Смешен е и плачът на платените клакьори, че видите ли АЕЦ „Белене“ щяла да бъде на финансова загуба. Да, но все още не е имало в света губеща ядрена централа. По каква логика точно нашата ще е губеща? И защо трябваше да стигнем до сегашната остра енергийна криза, за да разберем, че точно поради такива майкопродавци, губим стотици милиони лева годишно. Така че, когато фактите говорят……

ггечев 2

В света няма и губеща рафинерия, но „Плама – Плевен” я няма.

Няма „Плама – Плевен”, а и Нефтохим не плаща данъци. Казват, че са губещи от 25 години.  Многократно поставях въпроса в Парламента защо големи фирми като Лукойл и Нефтохим не плащат данъци в България от момента на приватизацията ?

А аргумента, че реакторите са стари и затова неблагонадеждни, което крие опасност от нов Чернобил ?

Това е груба манипулация с фактите. Първият реактор в Белене, който е доставен в началото на 90-те години, е върнат в Русия. И до момента работи прекрасно там. След това започна проектирането и разработването на новите реактори, които дойдоха в България преди 4-5 години. И нашите, и чуждите експерти твърдят, че реакторите са от ново поколение и отговарят на всички съвременни изисквания. Важно е да се знае, че по правило Росатом работи успешно с водещи в тази област немски, френски и американски фирми. Вижте проектите в Азия, Европа, Латинска Америка. Добър пример е и АЕЦ „Козлодуй“, където това сътрудничество дава отлични резултати и гарантира още по-висока степен на сигурност.

Този подход ще бъде запазен и по проекта, за който става дума. перфектни и модерни. Може да се налагат корекции в електроника, в някои датчици или допълнителни системи за сигурност, но това е рутинна работа.

Ще изтъкна и още един безапелационен аргумент. Първата ядрена централа в Турция се строи сега от Росатом със същия тип като нашите реактори. Нещо повече, и финансирането е 100% от Росатом. Е как така в страната с най-голямата европейска армия на НАТО може, а тук не може? Нещо псевдоаргументите на противниците на проекта „Белене“ са съшити с бели конци.

Защо обаче никой не казва ако се довърши АЕЦ Белене и започне да работи, къде ще отиват радиоактивните ядрени отпадъци ? Изключително опасни за хората.

Правилен въпрос, който всеки управленец трябва да си задава. Както и при АЕЦ „Козлодуй“, отработеното гориво се връща обратно в Русия, която разполага с технология за неговата утилизация и/или рециклиране, обогатяване и повторно използване. Така че, ние няма да имаме грижи по тези отпадъци. Сигурно ще ви е любопитно, но в САЩ отпадъците се „погребват“ в специални стоманени варели в подземни пространства в пустинните райони на страната. Но по правило, доставчиците на американско ядрено гориво не поемат ангажимент за обратно приемане на отработеното гориво. Сами си направете сметката, какво означава това и колко би струвало, ако ние трябва сами да решаваме този изключително сложен проблем.

Възможно ли е в новият Парламент заради политически инат, да няма съгласие за построяването на Белене ?

За съжаление е възможно, тъй като има една истинска пречка за строежа Белене.

Каква ?

Това, за което до сега говорихме – земетресения и т.н., са отчаяни аргументи на хора, които са зависими, на които е платено И те работят за една геополитическа цел на САЩ, а не на България.

Да, ние сме членове на ЕС, на НАТО. Длъжни сме да си изпълняваме задълженията. Но изпълнявайки задълженията си, никоя страна членка не ги изпълнява сляпо. Да не забравяме, че в тези договори не се отнема суверенитета на българската държава. Друг е въпросът, че управляващите през последните 12 години доброволно търгуват с нашия суверенитет- продаваха националните ни интереси срещу оставането на власт. Затова беше и лицемерното поведение на западните ни партньори, които услужливо си затваряха очите за нечуваната корупция у нас по-най-високите етажи на властта. И ако сме на последно място по всички икономически и социални, здравни и икономически показатели, то ГЕРБ и сателитите им „блеснаха“ като най-сервилните в ЕС и НАТО.

Проф. Гечев, а вие направил ли сте нещо, което да не е в угода на руснаците ?

От трибуната на парламента, в бюджетна комисия, в икономическа комисия, в медиите, на конференции съмпоставял въпроса ,защо Лукойл в България не е платил нито стотинка данък печалба, откакто приватизира Нефтохим. На едно открито обсъждане в Народното събрание на проблеми на пазара за горива, г-н В. Златев твърдеше, че Лукойл осигурявал на хазната стотици милиони лева постъпления. Наложи се да му припомням, че вероятно има предвид събирането на ДДС и акцизи. Само, че се наложи да обърна внимание на „дребният факт“, че те се плащат от купувачите на горива – граждани и фирми, а не от продавача. И че, той представлява фирма, която вероятно е единствената петролна рафинерия в света, която не плаща данък печалба. А това е видно от годишните баланси на фирмата, които по закон се публикуват всяка година.

Така че, не ме интересуват бизнес интересите на американци, руснаци или японци. Друг е въпросът, ако нашите-българските интереси съвпадат с техните. Чуждите инвеститори и вносители са добре дошли у нас, но само ако това допринася за нашето икономическо развитие и за повишаване на жизнения стандарт на българите.

Защо обаче, гласът ви остава самотен ?

Защото аз съм независим. Не изпълнявам поръчки на никого. Имам чудесна професия на университетски преподавател и не съм на щатна служба в никоя партия. Не ме финансират никакви организации от изток или запад. Всичко съм постигнал сам и благодарение на хората, които са ми помогнали – преподаватели, колеги в катедрите у нас или в чужбина. Докарал съм си нещата така, че никой да не може да ме командва. Моето разбиране е, че когато поемаме ангажименти към своите избиратели, трябва да мислим за тях, а не за това какви искат Брюксел, Москва или Вашингтон. Публична тайна е, че има депутати, които са работили или имат зависимости от така наречени Независими правителствени организации, финансирани от чужди институции. Много от тях са креатури и на чужди специални служби. Как очаквате такива хора да защитават националния ни интерес? 

гечев 3
Снимка – пресцентър.

Въпреки всичко, което до тук казахте, вие оставате в политиката. Нещо ви държи там. Какво е то ?

Това, което ме държи в политиката е, че понякога, въпреки съпротивата на мнозинството, успяваме да направим пробив и да се приеме закон или поправки в закони, които са в интерес на обществото.

До преди три години търговските банки у нас, противно на европейската практика, сами определяха лихвените проценти по кредитите за граждани и фирми. В резултат тук лихвите, особено по потребителските и жилищните кредити бяха в пъти по-високи от другите страни-членки на ЕС. А уж сме във валутен борд и валутния курс е фиксиран, т.е. валутния риск за банките е нулев. Но банкерите имаха твърде голямо влияние върху управляващото мнозинство и ни отне много усилия и мобилизиране на обществен натиск, за да променим тази ситуация. Сега лихвите се определят по европейски модел, на пазарен принцип и в значителна степен облекчиха гражданите и фирмите по обслужването на кредитите.

Това си заслужаваше усилията. Най-силният ни коз беше, когато извадих пред бюджетната комисия сравнителен анализ на механизмите и равнищата на лихвите в банковите системи на другите страни от ЕС. Този аргумент се оказа решаващ и блокира усукването на банкерите дивиденти.

Въз основа на сравнителен анализ за формирането на лихвения процент в страни като Германия, Австрия, Полша, Чехия, САЩ, Япония, извадих факти как се формират банковите лихви. Първата част, която е задължителна, нейният размер се  постави под въпрос. В крайна сметка, разбирам, че акционерите на банките искат максимално възможна печалба и че от нея зависят скромните заплати на банковия елит, но все пак това не може и не трябва да бъде непосилно за клиентите. Пазарните принципи предполагат баланс на интересите на двете страни и ние помогнахме този баланс да бъде постигнат.

И друго. Ако си спомняте, банките наказваха с т.н. наказателна лихва, ако си прехвърлите кредита от една банка в друга. И това беше в разрез с европейските практики. Е, и този пладнешки грабеж отпадна след нашите предложения за законови промени.

Някой обаче ще каже „Добре професоре, това е факт, но защо тогава пак им растат печалбите на банките даже в условията на сегашната криза? Една от причините е, че те увеличиха повечето такси по банково обслужване. От статистиката, публикувана в техните баланси е видно, че делът от приходите от тези такси расте доста бързо. Ние с колегите от БСП очаквахме такава своеобразна компенсация на загуба на завишени лихвени приходи. И отново банковите такси тук са значително по-високи отколкото в Австрия, Унгария или Гърция. Значи банката-майка таксува по един начин там и по мащенски начин в България.

Ето нова „домашна работа“ за нас в новото народно събрание. Няма лошо да расте банковата печалба, но щеше да бъде по-добре ако този растеж е от това, че банките обслужват инвестиционния процес в България, работни места, производство и др. Като вместо да изнасят печалбите – да ги инвестират в българската икономика. Нашите пари може и трябва да движат нашата икономика и да повишават нашия жизнен стандарт. И в тази сфера отново стигаме до ключовият въпрос за баланса на интересите.

Каквото и да се случи на 14 декември, и след тази дата животът ще продължи. Идват Коледа и Нова година. Какво да очакваме ?

Най-важното е да се постигне съставянето на редовно правителство. Това е абсолютна необходимост. Ще бъде много безотговорно, ако след третия опит българските политици не намерят общ език и не сформират правителство. Защото служебен кабинет не може да решава въпроси от средносрочен и дългосрочен характер. Страната ни се намира в остра политическа, здравна и в определена степен икономическа криза. Пандемията поставя на голямо изпитание стотици фирми и цели сектори на икономиката. Вече се откроява необходимостта от дълбоки и неотложни реформи в енергетиката, здравеопазването, образованието и къде ли не.

Несъмнено най-важното ще бъде да се съхрани здравето и живота на хората. Това няма как да стане без постигането на политически консенсус между партиите, които трябва да приложат качествено нов стил и нови цели на развитието ни. България е изтощена от нечуваната корупция, шуробаджанащината в назначенията в държавната администрация и от продажбата на националния интерес. Такъв консенсус трябва да се постигне въпреки несъмнените различия. Нека да сме умерени оптимисти.

Затова искам да кажа, че ако един политик не е „реалистичен оптимист“ той не е за тази работа. Хората нямат нужда от водачи-песимисти и оплаквачи на тежкото положение. Те искат да видят политици, които търсят решение на проблемите, които могат да формират ясни цели и да знаят как да ги постигат.

БСП предложи цялостна „Визия за България“ и конкретна предизборна програма- антикризисна и дългосрочна. Те бяха обсъдени пред широката българска общественост, бяха обект на оценка и съвместна работа с основни работодателски и профсъюзни организации, получиха висока оценка от академичната ни общност и независими неправителствени организации. Сега на ход е негово величество избирателят. Всички сме длъжници пред нашите деца и внуци. Да се хващаме на работа. Както сполучливо бе включено в заглавието на един български филм – „Спасението дебне отвсякъде“.

„БСП за България” е с номер 33 на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

pozhar

Пожари унищожиха селскостопански постройки, къща и 70 декара ечемик

Небрежност при боравене с открит огън е причина за пожар в селскостопански постройки и суха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *