проф. Румен Гечев: В този запис става дума за държавна измяна

ВЪВ ВТОЛНИК, 30-ти МАЙ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ИЗСЛУШВАНЕ НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ

проф. Румен Гечев, депутат от 15 МИР Плевен /БСП/. Снимка – Плевен прес.

По повод излъченият запис от заседание на НС на ПП, огласен от Радостин Василев и разтресъл държавата, „Плевен прес“ потърси осмината плевенски депутати с молба да отговорят на въпроса „Какво е личното ви мнение за чутото в този запис?“ Последователно ще публикуваме мнението на онези наши депутати, които веднага отреагираха на поканата ни.

Ето какво каза проф. Румен Гечев /БСП/: „Записът е скандален. По много причини. Ще ви дам един пример, на който медиите като че ли не обърнаха достатъчно внимание. На другия ден след като излезе записа, Кирил Петков даде пресконференция в НС на „трибунката“, както  казваме. И говори за вражески държави, което е абсурдно. Защото в политиката едни държави са вражески, после стават приятелски и обратно. А г-н Петков иска ръководителите на българските специални служби да не ска работили за „вражески“ държави и Държавна сигурност.

В законите на България няма деление на вражески и невражески страни – няма такова понятие в правото. Това означава, че тези, които са им подадени вече от посолствата за шефове на българските служби, те са от приятелски страни, а не от вражески. Тук задавам въпроса към българските служби в момента – вие не допускате ли, че може да се подготвя да бъдат оглавени от хора, които работят за чужди разузнавания?, пита проф. Гечев.  И смята, че след като се съгласуват с чужди посолства шефовете на службите, значи се съгласуват и министрите. Защото те именно са изпълнителите на оперативните задачи поставени от службите.

След излъчването на този запис е неморално и неприемливо да има каквото и да е правителство между двете партии. Ако то се формира, то ще е на основата на омертата.

Мисля, че по-скоро няма да има правителство, защото самите членове на НС на ПП не са единодушни по въпроса за коалиционно управление с ГЕРБ. Вижте колко пъти гласуваха това си решение докато получат мнозинство и то с един глас.

Този запис отваря много работа на специализираните институции. Утре ще имаме закрито заседание на НС от 13:00 часа, на което ще изслушаме  шефовете на специализираните служби по изнесените данни в записа. Заседанието ще бъде закрито.

България има нужда от редовно правителство, но не на всяка цена. Ако ще се прави нещо, то трябва да е в интерес на държавата и на българския народ. Иначе по-добре да отидем на избори и да чуем думата на избирателите, защото те бяха излъгани“.

Очаквайте в следващи публикации мнението на депутатите Валери Лачовски /ГЕРБ/, Марио Рангелов/ДПС/, които се отзоваха на поканата за личното им мнение по въпроса със записа от НС на ПП. Свилен Трифонов /Да България/ не отказ мнение, но смята, че това трябва да стане на по-късен етап. Пламен Течаве /ГЕРБ/ не отговори на позвъняванията ни, с Ивелин Първанов /“Възраждане“/ не успяхме да установим връзка.

Споделете:

Прочетете също

Безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак на гърдата през целия октомври в „Сърце и Мозък“

Високотехнологичната болница ,Сърце и Мозък’ стартира кампания за безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *