Проф. Кирил Мескин – повелителят на камъка

MESK 2 jpg
Снимка – личен архив.

На него му приляга с пълна сила поговорката „Камък да стисне – вода ще пусне”. Създадена от българския фолклор за хора с физическа сила и духовна мощ. С тази духовна мощ проф. Кирил Мескин обладава всеки камък. И го превръща в поезия. В послание към хората. Достатъчно е да се видят скулптурите му обиколили галериите в България и по света.

Сега светът в България го забеляза и на 21-ви май в Националния музикален театър „Стефан Македонски” получи наградата „Златно перо”. Учредена през 1996 година, тази златна брошка са получили не малко големи имена в българската култура: акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев и много други “златни” имена на българската култура.

Сред тях се нареди и името на проф. Кирил Мескин. Скромен както винаги, отказа коментар за случилото се. Но не скри изненадата си, че е забелязан. И то от високото равнище на национална награда като „Златно перо”.

PERO 2

От равнището на Плевен, проф. Мескин ще получи днес почетен плакет от името на община Плевен.

С плакет или без, името Мескин е вдълбано в историята на българската скулптура. От тук насетне – само здраве, за да имаме късмет да видим още негови творби. Честит 24-ти май, професоре!

PERO
Споделете:

Прочетете също

IOAN

На Еньовден отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА Българската патриаршия чества рождението на Св. Йоан Кръстител на Еньовден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *