проф. Димитър Стойков: Университетските болници са стълба на здравеопазването

ПРОФЕСОРА

проф.д-р Димитър Стойков д.м.н. по време на Конференцията в град Левски. Снимка – Плевен прес.

Провелата се на 7-ми юли Конференция по проблемите на регионалното здравеопазване, събра в град Левски утвърдени имена в националното ни здравеопазване. Сред тях бе и проф. д-р Димитър Стойков д.м.н. – хирург и началник на Клиника по чернодробна и виисцерална хирургия в УМБАЛ „д-р Г. Странски“ – Плевен.

На конференцията проф. Стойков постави редица проблеми, които стоят за разрешаване по отношение задържането на младите лекари в страната, адекватното заплащане на медиците, ролята на университетските болници, фалшивите хоспитализации, както и огромният брой здравнонеосигурени лица, които утежняват бюджета на държавните болници.

„Плевен прес“ попита проф. Стойков защо УМБАЛ „д-р Георги Странски“ е в тежко кадрово и финансово състояние в момента и как ще се излезе от него? Според проф. Стойков нещата стоят така: „Университетските болници са стълба на здравеопазването. Но устройството в България е такова, че слава Богу България не е голяма. И до 50-100 км, т.е. в „златния“ час може да се стигне до университетските болници, където реално имат възможност и на най-тежкия случай да окажат помощ. Както на един инфаркт първият, „златният“ час, вече може да стигне и само в УМБАЛ – Плевен може да се направи инвазивна диагностика, да се излекува инфаркта и човека да излезе жив и здрав.

Тоест, така трябва да се сложат нещата, че тия стълбове на здравеопазването трябва да ги има. И трябва да имат ресурс.

Конкуренцията става нелоялна. Тежките, неосигурените случаи – всичко е в УМБАЛ. Има една клиника в Плевен, където всичко се насочва там. И като го изпишат на петия ден и не е излекуван – директно се изсипва пак в УМБАЛ. Тоест – тия болници трябва да останат, защото след УМБАЛ-а е Свети Петър. Така е, казвам го директно. Ние сме последната надежда.

Така че, тия болници трябва да имат и ресурса, и възможностите да бъдат действително стълбове на здравеопазването. Дори и частните болници имат интерес да ги има тия стълбове. Защото навсякъде се получават усложнения, тежки пациенти – нормално е. Хубаво е да има някой да ги поеме тези случаи. Някой, който да гарантира, че всичко възможно ще се направи за тези пациенти.  И, че тя /УМБАЛ/ има и техническите възможности, и най-вече кадрите да го направи“.

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *