проф. Димитър Господинов: Когато си заслужил доверие, трябва да носиш отговорност за изпълнението на поетите ангажименти

проф. д-р Димитър Господинов е  четвърти в листата на ГЕРБ – СДС за 15 МИР Плевен. Обичан преподавател, уважаван лекар, успешен ръководител и автор на научни трудове, той е познато лице на медицинската общност в България и чужбина, и уважаван плевенчанин. Проф. Господинов е гражданската квота в листата на ГЕРБ – СДС, Плевен.

class="wp-block-image size-large">Г 1
проф. д-р Димитър Господинов д.м.н., четвърти в листата на ГЕРБ – СДС , в 15-ти МИР – Плевен.

Проф. Господинов, разкажете малко повече за приносът Ви в развитието на здравеопазването, образованието и науката.

Винаги отбелязвам  с нескрита гордост, че аз съм продукт на плевенския Медицински университет – от първият ми ден като студент-медик до днес. Ако представлявам нещо в здравеопазването, образованието и науката го дължа на моите учители през годините, от които съм се стремил да усвоя академизъм и педагогически усет, отношението към колеги и пациенти, етика в научното изследване, управление на здравно заведение и учебен процес, както и съчетаване на различните дейности. Какъв е личният ми принос нека решават други.

Днес клиниката, която ръководя е център (от 2014 г.), единствен за Северна България, с държавна комисия за изписване на лекарствата  от позитивния списък на НЗОК за терапия на социално-значимите болести: псориазис, пемфигус и булозна епидермолиза (най-тежката вродена дерматоза).

Вече 20 години тук се провеждат  редица клинични проучвания във ІІ и ІІІ фаза за ефективност и безопасността на различни новосъзданени молекули за лечението на кожни имуно-инфламаторни и автоимунни заболявания. При нас е базирана и държавна изпитна комисия за придобиване на специалност „Кожни и венерически болести“. Клиниката е акредитирана за обучение на специализанти, които към момента са 14, и е желана база за специализация от завършили наши студенти, вкл. и колеги от англо-езиковия курс на обучение,  както и от млади лекари от цялата страна.

Г 3
проф.д-р Д. Господинов. Снимка – личен архив.

Учебно-преподавателската и научната дейност се извършват от академичния състав в Катедрата  „Дерматология, венерология и алергология“ на МУ-Плевен, която съвсем естествено е базирана на територията на клиниката във ІІ Клинична база на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“. Катедрата е акредитирана за обучение на докторанти в докторска програма „Дерматология и венерология“, като за последните 10 години в сектора за защитени 9 дисертации за образователната и научна степен „доктор“ и 1 за научната степен „доктор на науките“. В момента се разработват още 6 докторски труда. За последния акредитационен период (2016-2020), съставът на катедрата има издадени 20 международни публикации, 44 статии в национални реферирани научни издания и 1 глава в монография, издадена в САЩ. Наши резултати са цитирани над 500 пъти в престижни чуждестранни издания. В края на всяка календарна година Катедрата организира ежегодни научно-практически конференции по дерматология и венерология, отдавна прераснали в значима национална научна проява с международно участие.

Г 2
В средата: проф. д-р Д. Господинов. Снимка – личен архив.

Всичко това, един сравнително малък състав (2 хабилитирани лица и 4 асистенти), постигаме с екипност, мотивация, инициатива и дисциплина, което е и голямото ми удовлетворение от моята работа и ми дава достатъчно самочувствие на успял лекар, преподавател и научен сътрудник.

Вие сте изключително успешен дерматолог.  Кое ви накара да участвате в политиката?

Политическият процес има за цел да следва насоките, да създава условията и да определя действията за оптималното развитие на една нация във всички сфери на живота. Осъществяването на такава програма се основава на ценности и убеждения, които да се приемат от по-голямата част от обществото.

Не без значение е субективният фактор, който седи зад всяка една програма  – човешки образ, със своите убедителност, решителност и отговорност,  като водач на партия или листа. В този смисъл, приех поканата на проф. Григор Горчев да работя за европейската перспектива за развитие и укрепване на нашия град и регион. Познаваме се с проф. Горчев от студентските ни години, заедно работехме в академичното ръководство на МУ-Плевен в периода 2009-2012 г. (той като Ректор на университета, аз като Декан на факултета по медицина) и многократно съм се убеждавал в неговия ръководен талант, новаторски дух, целенасочена последователност, харизма.

Подобно на други колеги, които са били и депутати, ще продължа да работя и професията си в рамките на свободното си време.

Като народен представител, как виждате своето място?

Ако ми се отдаде тази възможност съвсем ясно си давам сметка, че тази нова роля ще изисква да се уча „в движение“. Парламентарната дейност е може би най-отговорната и всеобхватна обществена дейност, което означава, че ако си заслужил това доверие трябва да носиш отговорност за изпълнението на поетите ангажименти. Считам, че на базата на моя професионален опит бих бил най-полезен в сферите на здравеопазването, висшето образование, медицинската наука.

Г 4
проф. д-р Димитър Господинов. Снимка – личен архив.

Във всички случаи, следващият мандат ще започне във времето на новата реалност, в което обществото ще очаква отговор и действия за това, как ще излезем от наложената ни здравна и икономическа криза, в която за съжаление проличаха някои слабости в структурирането на здравните заведения, организацията на медицинските дейности, както и в системата на следдипломна квалификация на лекарите.

Аз съм убеден, че всичко това е поправимо и постижимо чрез позитивна кампания и „работа, работа, работа“ за Плевен, областта и България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

2 13

Тестват преносен газопровод в град Левски

Община Левски подкрепя инициативите на местната общност Изпитания за якост и плътност на преносен газопровод …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *