проф. Гайдарски: Частна болница, която извършва нерегламентирани плащания, трябва да бъде ликвидирана

ГАЙДАРСКИ

проф. Радослав Гайдарски, хирург, бивш министър на здравеопазването. Снимка – Плевен прес.

Проф. Радослав Гайдарски, хирург и бивш министър на здравеопазването в кабинета „Станишев” /2005 г./ взе участие в Конференция по проблемите на регионалното здравеопазване, която се проведе на 7-ми юли в град Левски В град Левски се проведе конференция за приоритетите и предизвикателствата в регионалното и национално здравеопазване

За решение на проблемите в здравеопазването проф. Гайдарски смята, че няма да е никак лесно. Защото от много години здравеопазването е поело по път, който не води до добри резултати. Причината е, че хората поели по този път не са наясно как да стане това. „Това, което е направено, е сбъркано здравеопазване”, според проф. Гайдарски. „Като здравен министър се опитвахме да направим нещо, но то е и силно политизирано, защото тези, които искаха да направят реформата първо не знаеха каква реформа замислят, второ – доста голяма част от тях бяха неуки хора”, е неговото мнение. И смята, че здравеопазването ще бъде трудно излекувано, защото изисква много финанси. Освен това са се нароили страшно много болници, а лекарите не стигат.

„Плевен прес” зададе следните въпроси на проф. Гайдарски:

проф. Гайдарски, защо се допусна жестоката и нелоялна конкуренция между частните болници и университетските? И как ще бъде спряно това според вас?

За това трябва да попитате държавните органи. Това са Министерството на здравеопазването, решителна роля има и Министерството на просветата. Затова защото не е възможно да се дава предпочитание на една частна болница пред държавната болница. Значи има интереси и тия интереси трябва да бъдат изяснени. Хората, които са допуснали това, трябва да се знаят.

Аз знам и мога да ви кажа специално за Плевен, но не искам да говоря, има много хора тук обидени  и трябва да отидем на съд.

Докато аз бях министър, такава частна болница не е имало.

Говори се за мораториум върху нови частни болници. Ще има ли такъв?

Не. Аз не съм за мораториум върху частните болници. Частна болница, която работи съгласно принципите на Националната здравна каса, но не ползва само привилегиите на Касата, а извършва и други нерегламентирани плащания, такава частна болница трябва да бъде ликвидирана. То е ясно.

Така че, частната болница, която работи честно, почтено и спазва законите и решенията на Националната здравна каса, нека да съществува. Но с тези тарикатски номера, които някои болници допускат – това трябва да бъде ликвидирано.

Новият кабинет в лицето на финансовия министър силно рекламира заложеното в Бюджета увеличение на заплатите на лекарите на 2 000 лева, а на сестрите – 1 500. Как ще стане това, след като тези пари трябва да дойдат от Здравната каса, а за да дойдат от там трябва да се вдигнат клиничните пътеки. Как ще стане това ?

Много трудно. И когато се рекламира такова нещо, то трябва да бъде предварително подготвено с финанси, а не да се дават партийни лозунги. Това, което се предлага – 1 500 на сестрите и 2 000 лева  на лекарите е нищо. Пак ви казвам –  ще изчезват пак нашите кадри. Защото с 2 000 лева, това са 1 000 евра, и с 5 000 евра на Запад – няма да имаме добро бъдеще.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *