Проф. Анастас Герджиков, кандидат – президент /ГЕРБ-СДС/: Партиите трябва да приемат дневния ред на хората, а не изкривения дневен ред, в който живеят в момента

проф. Анастас Герджиков, кандидат президент /ГЕРБ-СДС/. Снимка – Плевен прес-

Проф.. Герджиков, имате ли спомен кога за последен път бяхте в Плевен ?

Да, за първи път бях тук в 5-ти клас по време на една училищна екскурзия. След това съм бил много пъти в Плевен, за последен път преди 3 години.

Извън историята, с какво свързвате Плевен ?

Плевен има героичната история, за която споменавате. Но Плевен е също така важен областен град, в който има един изключително достоен Медицински университет. Познавам поредица от ректори на този университет и те положиха доста грижи това да бъде университет, който да привлече младите хора към качествено медицинско образование. И ето сега сме в здравна криза, която казва колко важно е това.

Разбира се Плевен е свързан и с проблемите на цяла Северозападна България. Това, че младите хора намаляват, че много места се обезлюдяват, че работата намалява защото не винаги има важни производства, които да осигурят работа на всички. Характерни за целия регион неща, които за съжаление засягат и Плевен. От там и доходите не са такива каквито са в по-развитите градове.

Това може да се преодолее, защото кохезионната политика на Европа не означава само едни части на Европа да се изравнят стандарта си с други части. Тя означава и пренасяне в съответната страна, за да може там всеки регион да има шанс. Да бъде възстановен така, че да привлича млади хора , да има препитание, да има по-високи доходи.

Идвате в Плевен в първия ден на задължителните зелени сертификати.

Да.

Вие носите ли вашия ?

Аз нося моя в телефона. Но това не е защото има такава заповед , просто аз съм от първите, които се ваксинираха и призовавам всички български граждани да се ваксинират.

Проблемът със зеления сертификат е, че той е подходящ за друга държава, държава със 70-80 % ваксинирано население. При нас където ваксинацията е достигнала 20-25 %, това не е начин да предотвратим заболяването на някого. Това е начин да накажем онези 80 %, които не са се ваксинирали доброволно и да ги принудим да се ваксинират, защото просто им трябва сертификат.

Според мен това не е най-добрият начин, но наистина сме стигнали на такъв етап от здравната криза, че здравното министерство действа по-скоро панически отколкото в резултат на обмислена стратегия.

Като президент вие ще отговаряте и за националната сигурност . Смятате ли, че здравето на една нация е част от националната сигурност ?

Да. Аз казвах много пъти това. Националната сигурност е толкова широко понятие, засяга всичко от екология до енергетика. Един президент или трябва да разбира всичко, или с експерти да имат идеи във всяка област.

Здравеопазването разбира се, е критично  важно за това нацията да бъде в безопасност. И да расте, да върви напред. Но не е само здравеопазването. Националната сигурност има много по-конкретни, тесни аспекти, в които сега не искам да се впускам. Но например нашите служби за сигурност не знаят кой какво прави. Защото толкова пъти са си разменяли задълженията или са ги давали на две служби едновременно, че в момента е абсолютно хаотично това как опазваме националната си сигурност.

Има начин това да се промени и задълженията да се преразпределят.

Във всички ваши публични прояви, както и сега в Плевен, говорите за обединение. Като президент ще представлявате единството на нацията. Как ще обединявате една дълбоко разделена в момента нация като българската ?

Права сте. Преди малко казах за пореден път, че като институция президентът има близо 20 правомощия. Но преди всички тях бих казал, че той е олицетворение на единството на нацията. Вие сте напълно права, ние сме толкова разединени, че ще бъде тежка задача да премахнем разделителните линии и да накараме българските граждани да се обединят.

Как ?

Това е така, защото партиите разделят. Има няколко начина. Първият е, да убедим партиите да приемат дневния ред на хората, а не изкривения дневен ред, в който живеят в момента. Те няма да се противопоставят така, ако видят кои са основните теми, по които хората са обединени вече. Темите, по които има консенсус.

Преди малко ги изброихме. Да бъдем нация с твърда, силна  външна политика пазейки достойнството си. А във вътрешно политически аспект да бъдем хора с върховенство на закона, със силно образование, здравеопазване и т.н.

Това може да стане последния начин – правил съм го на всяко място, на което съм бил. Всички групи, които имат различни интереси , да потърсят общия си интерес. Ако трябва като президент да им го покажа, за да забравят за момент разделенията и с времето да преодолеем това разделение.

В това отношение нуждае ли се президентът от повече пълномощия освен тези, които са по Конституция ?

Аз не мисля така. Във всички случаи аз съм против това да има президентска република. Това е форма, която съществува в някои европейски държави, но за млада демокрация като нас е опасно.

Би могло да има повече правомощия. Аз дадох днес един пример. Президентът има право на вето – това е един много силен инструмент. Но това вето може да бъде отхвърлено на второ гласуване в парламента. Ако искат народните представители могат да преценят това вето да може да се отхвърля само с по-голямо мнозинство, например две трети от народните представители. Този тип пълномощия биха могли да се мислят, но не и президентска република.

Сега получихте подкрепата на вашите колеги от Медицинския университет, както и от областната структура на партия ГЕРБ – Плевен. Как оценявате тази подкрепа и тя ще ви бъде ли достатъчна да спечелите изборите на 14-ти ноември ?

Ние бяхме подкрепени веднага от политическа партия ГЕРБ и партньорите им от СДС. Много сме благодарни за тази подкрепа, защото ГЕРБ продължава да бъде най-голямата политическа партия постигнала множество успехи за 12 години. Това, че се посочват и грешките на тази партия не ни кара да забравим колко пъти хората са я предпочели на различни видове избори. Тоест, очевидно са свършили и много добри неща.

Освен това говорихме и с много други партии като Гергьовден, като БЗНС и всички те са съгласни да ни подкрепят. По-големите партии са издигнали свои кандидати. Но аз съм сигурен, че след като някои от тези кандидати отпаднат на първи тур, за втори тур те ще се насочат и към нашата кандидат-президентска двойка.

Но най-вече ние не се обръщаме просто към партиите. Ние се обръщаме към българските граждани. Аз смятам, че много български граждани независимо за кого гласуват на парламентарните избори, ще гласуват мажоритарно  за нас на президентските избори.

И в Плевен говорихте за национален интерес, около който да се обединим всички. Как като президент ще защитите националния интерес на България от геополитическите интереси и апетити към България на страни извън нея ?

Ние не сме единствената страна на този кръстопът. Виждаме съседни държави, които в последните 100 години са успели да балансират външната си политика, така че да не бъдат повлияни от една страна повече от друга. Ние все пак не трябва да забравяме, че сме част от ЕС и НАТО и нашата евроатлантическа ориентация няма алтернатива.

От там нататък всичко е свързано с националния ни интерес. Когато отиде президента в Брюксел, както се случи преди 2 дни, той трябва да успее да отстоява нашия интерес, да намали например цената на емисиите, за да може да се намали цената на електроенергията. Трябва да може да обясни защо разсъждаваме по този начин за отношенията с Република Македония, че това не е някакъв български инат. А е важно за цяла Европа да отстоява нашата позиция, защото тогава ще се гарантира това, че република Северна Македония отговаря на европейските ценности.

Проф. Герджиков, ако станете президент, къде ще бъде първото ви посещение извън България ?

Най-вероятно това ще бъде Брюксел защото там е седалището на повечето неща, които ЕС прави. Но аз не искам да тръгна веднага за някъде. Аз искам първо да пооправим нещата тук, в България. И разбира се, най-важната задача – да има работещ парламент и работещо правителство.

Пожелавам ви успех, но ако не станете президент, ще поздравите ли победителят на 14-ти ноември, който и да е той ?

Разбира се. Винаги бих направил това, който и да е той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

Икона на Света Варвара. Снимка – Интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края …

2 Последни коментари

  1. Зеленогорски

    Девойката в средата ще донесе принос за Плевен. Президента няма да го бъде.

  2. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *