Проучването за прозрачност в област Плевен: Съществен напредък за общините,ход назад за част от институциите

2019Rating

В периода 22 февруари – 12 април 2019 Програма Достъп до Информация прегледа и оцени интернет страниците на 564 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

В рамките на проучването бяха подадени 564 електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2018.

Програмата провежда подобни проучвания от 1998 насам, като целта е повишаване нивото на прозрачност и отчетност сред институциите в цялата страна. Рейтинг системата е точкова – за общините максималният резултат е 133, а за териториалните звена на централните органи на власт/НАП,НОИ,Агенция по заетостта и тн/ – 96.

Влиянието на Програма Достъп до Информация /ПДИ/ е значително голямо. От години тя е основният катализатор за по-прозрачни институции у нас. На прост език казано-всякакви институции /кмет,общински съвет, Здравна каса, БТА,БДЖ и прочие/ са ДЛЪЖНИ да публикуват или съобщават при запитване всички свои решения, отчети за бюджета,  командировачни, заплати и тн. Не всички го правят обаче и спират по този начин съвестта на гражданите и работата на много журналисти. Точно тук се намесва и ПДИ.

Що се касае до общините в област Плевен, тук картината показва значително подобрение. Което е много добра новина. Община Долна Митрополия отново е отличникът сред местното самоуправление в Плевенско.  В тазгодишното издание на рейтинг системата тя се намира на почетното 5. място. Така Долна Митрополия се “съвзема” от лекия спад в класирането миналата година, когато беше на 14. място. Общината е събрала 92.7 % от всички възможни точки, изпреварвайки институции като Агенция “Митници”, Министерство на финансите, Министерство на науката.

Сред първите трийсет общини в страната по прозрачност на администрацията място още намират община Плевен, община Кнежа и община Червен бряг. Плевен търпи леко отстъпление в сравнение с миналата година /от 14. на 19. сред всички институции/, докато Червен бряг постига немалък успех /48. място, сега-тридесето/. По наша информация в Червен бряг полагат сериозни усилия да се издигнат в класациите за достъп до информация, вероятно мотивирани и подтикнати от скандалния профил на общината, създаден предимно от медийни спекулации.

Подем бележат и други общини от областта. Община Левски най-сетне успя да се “отлепи” от дъното, което заемаше дълго време в годишните класациите. Левски не само успя да счупи прокобата,но влезе и в топ 100 (84. място).

Община Искър също заслужава да бъде отличена. При нея напредъкът е с 138 места, като в момента тя се намира на петдесет и трето. Напред се придвижва и Пордим(от 128. на 45.),Никопол(от 116. на 57.), Гулянци (93. на 54.) и Долни Дъбник (116. на 56.)

Акламации заслужава и община Белене, която макар и с бавни стъпки успя да достигне до 62. място. С което също беленската администрация трябва да се радва.

Останалите институции от област Плевен включени в проучването са РЗИ, РИОСВ, РУО, ОДМВР-Плевен, областна дирекция”Земеделие” и областна администрация- Плевен.

Държавният орган областна администрация в общата картинка на страната се намира в долната половина. От 26те органи от различните области в страната, плевенското подразделение е на място номер 17. Интересно за отбелязване е,че областна администрация София е на незавидната 24 позиция. РИОСВ и РЗИ продължават повече от задоволителния възходящ темп на развитие, като се намират в топ 25 в страната сред териториалните органи в системата на изпълнителната власт. Регионалното управление на образованието се “покатерило” с 14 места и се намира на 30. в сегашното проучване. МВР- Плевен също се придвижва напред, като единствено областната дирекция “Земеделие” продължава все така да я “топлят” последните места по прозрачност и отчетност… Общата картина за достъп до информация в област Плевен се подобрява. Някои от старите “двойкаджии” в списъка като общините Белене и Левски успяха да докажат,че ютията отдавна се е залепила за дъното при тях, и освен нагоре, друг път те нямат.

Резултатите за изпълнение на задълженията на общините, обхващащи публикуването на бюджети, финансови отчети, датата на публичното обсъждане на проектите за бюджети и финансови отчети, информация за обществените поръчки в секция „Профил на купувача“ и декларациите по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се визуализират в Картата на финансовата и бюджетна прозрачност на общините

По-подробна информация по дейността на ПДИ и по-задълбочен поглед върху статистиките за област Плевен, читателите могат да открият на следния линк:

https://data.aip-bg.org/surveys/BAV422/

https://data.aip-bg.org/surveys/BAV422/
Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *