Протест на 17-ти юли срещу тежкотоварен трафик организират жители на община Червен бряг

РУШАТ СЕ ПЪТИЩА, КЪЩИ, МОСТОВЕ, ОЧАКВАТ СЕ КАТАСТРОФИ

Г 1 2

Укрепване моста до село Горник след поражения от тежкотоварен ТИР. Снимка – Плевен прес.

На 17-ти юли, понеделник, от 18:00 ч. жители на Червен бряг и общината, излизат на протест срещу тежкотоварния трафик, който минава през града от началото на м. юни.

Причината – спиране на движението по първокласен път I-1, заради строителни дейности. Това става със заповед на АПИ, по силата на която пътят е затворен за движение от 10-ти юни до 10-ти декември.  Въпросната заповед я няма в интернет страницата на АПИ, но за нея са уведомени съответните държавни институции.

Първокласен път I-1 / Е-79/ всъщност е пътя България – Гърция – Румъния. Той минава през Благоевград – София – Ботевград и завива наляво за Враца – Монтана – Видин.

В писмото си до институциите АПИ са посочили обходен път, по който да се извършва движението докато е затворен път I-1 /Е-79/. Обходният маршрут е по път II-13. Това е пътят Враца – Плевен.

Обаче!

Камионите ползват по-прекия път, за да пестят време.  Като стигнат Враца и при Бяла Слатина се отклоняват по път III-1304  и после тръгват по третокласен път 306 – пътят за Червен бряг.

Това става защото изпълнителят на строителните дейности по път I-1 / Е-79/, не е поставил в Бяла Слатина и Луковит  задължителните в такива случаи указателни табели за насочване на движението по посочения от АПИ обходен път.

 Затова тежкотоварните камионите минават по третокласен път 306 – пътят през Червен бряг. Техните джипиеси им посочват този път като по-кратък, който им пести време. Освен това, те си плащат винетните такси за републиканските третокласни пътища и нещата при тях са законни.

От м. юни къщите на хората в Червен бряг, покрай които минават тировете, се тресат, някои са напукани. Пътят през Червен бряг, който е третокласен път и е част от републиканската пътна мрежа, е тесен. Уличната мрежа в Червен бряг е тясна – от 6 до 8 метра, за разлика например от тази в Кнежа, където улиците са по-широки. Това води до задръствания и условия за произшествия.

За 1 час по трасето в Червен бряг минават 83 камиона, споделят граждани! Това са български и чуждестранни тежкотоварни 20-тонни тирове. На денонощие стават 1 500!

Сега е жътвената кампания. Минават и т.н. „гондоли” – зърновози с тегло над 40 тона. А третокласният път не е конструиран за такова натоварване.

Асфалтът е започнал да пропада. Пътят Чомаковци – Еница е нещо страшно! Кнежа – Червен бряг също. Тировете са направили коловози. На много места асфалтът просто се е вдигнал.

Има много опасни завои по тези пътища и със сигурност ще станат катастрофи.

Такива се очакват на проблемни места като моста на р. Панега, „острова” на улица „Търговска”, трасето до мелницата посока село Горник, моста при с. Горник, както и по цялото протежение на улиците „Дядо Вълко”, „П.Р.Славейков” и улица „Търговска”.

Разрушаването на асфалта, на третокласната пътна мрежа, пропукването на къщите е защото в Червен бряг няма Обходен път, който да извежда тежкотоварния трафик извън града. Това, както и неспазването на задължението за поставяне на указателни табели от страна на фирмата изпълнител на строителните дейности по път Е-79, изкарват хората от Червен бряг на протест.

Създаден е Инициативен комитет с председател общинският съветник Петър Петров. Изпратено е Отворено писмо до Президентство, МС, Парламент, депутати от 15 МИР Плевен, МРРБ, МВР, АПИ, Областен управител на Плевен, кмет на община Червен бряг, председател на ОбС – Червен бряг, медии. С него се настоява АПИ да предприеме необходимите мерки и задължи изпълнителят на строителните дейности да направи необходимото за пренасочване на тежкотоварния трафик. Както и МВР да контролира спазването на този трафик.

Петър Петров информира, че протестът ще бъде и на 18-ти юли, въпреки жегата и умората на хората. Така ще бъде докато не бъдат чути.

Междувременно питания до МРРБ за проблема в Червен бряг и неговото разрешаване, са отправили трима плевенски депутати – проф. Румен Гечев, Валери Лачовски и Марио Рангелов.

Петър Петров ни информира, че е получил отговор от Президентството, с който го уведомяват, че Отвореното писмо е изпратено до съответните институции с искане за информация по възникналия проблем.

По непотвърдена информация срокът 10-ти декември, който АПИ е дала за приключване на дейностите по път Е-79, ще бъде удължен с още 6 месеца. Ако не се предприемат спешни мерки за пренасочване на трафика, пътища и къщи в Червен бряг ще бъдат съсипани.

Г 2 1

Бетонни препятствия ще блокират преминаването по моста на тежкотоварните ТИР-ове. Снимка – Плевен прес.

До президента на Република България Румен Радев

До народните представители Румен Гечев, Пламен Тачев, Марио Рангелов

До министър председателя на Република България Николай Денков

До министъра на вътрешните работи Калин Стоянов

До министъра на регионалното развитие Андрей Цеков

До Областния управител на област Плевен

До директора на ОД на МВР – Плевен

До Изпълнителния директор на АПИ

До кмета на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов

До председателя на Общинския съвет Петьо Костов

До генералния директор на БТА

                       ОТВОРЕНО ПИСМО

от името на жителите на община Червен бряг

Относно необходимостта от спешни мерки за забрана на транзитното преминаване на автомобили с тегло над 12 тона по път III-306 – Кнежа-Червен бряг-Луковит

Уважаеми господа,

Един от големите проблеми на г Червен бряг е липсата на обходен ( околовръстен ) път, който да изведе интензивния трафик по републикански път 306 ( Чомаковци, Червен бряг , Луковит ) извън пределите на града. Има проект за изграждане на обходен път по който да се изведе тежкотоварния трафик. По проект пътят минава покрай жп линията, към булевард „Европа” и от там към републикански път 306 в посока Луковит, но реализирането на този проект от години е в застой. Поради спирането на движението в участъка Мездра – Лютидол поради ремонт на пътя, съгласно разпоредбите на АПИ тежкотоварният трафик се пренасочва в посока София по път II-13 Крапчене – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник след което преминава по път I-3 Горни Дъбник – Телиш и АМ “Хемус”.
Към настоящия момент обаче, въведената временна организация на движението по гореописания обходен маршрут не се спазва и голяма част от тежкотоварното движение след г Бяла Слатина от път II-13 се насочва по републикански път III-1304, (II-13) – Търнък – (III-306) Лазарово и след това по път III-306, Кнежа – Червен бряг – Луковит. Причината за това е, че Изпълнителят на ремонтните работи на участъка Мездра – Лютидол не е изпълнил задължението си да постави пътен знак В18( забранено за автомобили с тегло над 12 т) с допълнителна табела Т1 „важи за транзитното движение” на съответните кръстовища.

Път III-306 е по-тесен и с по-ниски експлоатационни характеристики от определения от АПИ обходен маршрут. Поради интензивността на тежкотоварното движение по път III-306, Кнежа, Червен бряг , Луковит, експлоатационното състояние на пътя в участъка Еница – Чомаковци и след Червен бряг в посока Луковит се е влошило и създава предпоставки за тежки ПТП. Същевременно преминаващия тежкотоварен трафик по път III-306 в регулацията на г Червен бряг създава проблеми. Жителите на къщите в непосредствена близост до пътя са изложени на стреса от непрекъснатия шум, изгорели газове и вибрации от преминаващите тежкотоварни автомобили. Поради липса на необходимото отстояние на републиканския път от къщите на хората,живущи по протежението му, оградите и стените се напукват и някой вече са се наклонили. Вибрациите са непоносими. Пътят преминава непосредствено покрай градската спортна зала и детска градина. През 2013 г автомобил излиза от пътното платно и се врязва в една от къщите. По чудо няма пострадали.
Трафика ще се засили многократно с прибирането на зърнената реколта. В тази връзка,

НАСТОЯВАМЕ:

1. АПИ спешно да предприеме необходимите мерки и да се задължи Изпълнителят на строителните работи на пътя Мездра – Лютиброд да предприемат необходимите мерки за забрана на транзитно преминаващи автомобили с тегло над 12 тона по пътя г Бяла Слатина, (II-13) – Търнък – (III-306) Лазарово и след това по път III-306, Кнежа – Червен бряг – Луковит и в обратна посока, с което да се пренасочи тежкотоварния трафик по регламентирания обходен маршрут в посока София по път II-13 Крапчене – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник след което преминава по път I-3 Горни Дъбник – Телиш и АМ “Хемус”.

2. Национална служба „Полиция” да засили контрола за спазване на обозначените обходни маршрути.

В случай, че не бъдат предприети необходимите мерки, започваме първи ефективен протест на 17.07. 2023г от 18.00 часа на път III-306 в регулацията на г Червен бряг.

От Инициативния комитет

Отвореното писмо е прието на събрание на живущите по протежение на път 306 в регулацията на г Червен бряг и прилежащите улици проведено от 18.00 часа на 07.07.2023 г.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *