Протестът, който разединява

IMG 20181111 102013 1

Протестът в Плевен постигна нещо добро – събуди се енергията в много хора. И това заслужава адмирации. Но само толкова. Защото тази енергия не излъчи послания, не показа цел, не създаде лидер. Веенето на байраци и скандирането на вехти лозунги е смехотворно, да не кажа отблъскващо. Точно толкова, колкото агресията към седналите да пият кафе плевенчани. Те ли са виновни за ставащото, че си изляхте агресията към тях ? Като скандирате „Мафия“ защо не отидохте при мафиотите в Плевен или София и да им го изкрещите ?! Като скандирате „Оставка“ защо не отидохте при тези, чиято оставка искате и да им го изкрещите ? Анонимното недоволство никога до нищо не води – само руши. Хаби време и обезсърчава хората.

Да, има мафия, има корупция, има самозабравили се политици, има несправедливост, има мизерия, има гняв. Но с подобен протест това няма да се оправи. Точно обратното – ще стане по-зле. Защото разединява. Няма как маргинални лица да обединяват всички ни. Няма как агресията да бъде привлекателна. С кашони, картони, мегафони и байраци доверие не се печели.

Дайте цел, а не само скандиране на „Оставка“. Като си подадат всички оставката – какво следва ?! Избори, анархия или гражданска война ? Кой и как ще спре корупцията ? Кой и как ще спре беззаконието ? Кой и как ще оправи здравеопазването,? Или образованието ? Как ще спрете купуването на гласове, как ще се оправите с циганите ? Ами Европа, ами Брюксел, ами Вашингтон, Москва и Истанбул ? Имате ли отговор на тези въпроси ? И още много други, толкова много, че трябва да сме в непрекъснат режим на протести докато ги разрешим.

Защото цената на бензина не е единственият проблем в държавата ни. А и той вече се разреши – цената падна. За сега. Остава да осмислим ставащото като му придадем ясна цел, разумни средства за постигането на тази цел и личност, която да ни вдъхнови да свършим всичко това. В противен случай протестът става просто една тълпа. А демокрацията, както казва един умен човек, не е власт на тълпата. Тя е управление, което трябва да включва най-добрите политически умове на нацията.

Така че – нека да има протести. Но да има и мисъл ! Първото е лесно, за второто – не съм сигурна !

 

 

 

 

 

 

 

Споделете:

Прочетете също

DARVETA

Дърветата в Плевен – опазени или окастрени?

Окастрени дървета по бул.”Христо Ботев”, Плевен. Снимка – Плевен прес. Дърветата в градините, парковете и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *