Пропада ли проектът АЕЦ „Белене” ?

КОЗЛОДУЙ
Посещението на Н.Пр. Херо Мустафа в АЕЦ “Козлодуй”. Снимка – интернет.

На 3-ти декември т.г. посланикът на САЩ – Херо Мустафа, посещава АЕЦ „Козлодуй”. Никъде няма информация кой и защо я е поканил, кой е осигурил достъпа ѝ до обект със стратегическо значение за националната ни сигурност, защо няма представител на МС с нея и т.н. ?

Няма информация какво е било разисквано с ръководството на централата по време на срещата. Информация няма и на официалната страница на централата: https://www.kznpp.org/bg/novini/458

Няма нищо по въпроса и на интернет страницата на Министерството на енергетиката: https://www.me.government.bg/

От в.”Капитал” разбираме, че е  предложено “хибридно решение” и “руското оборудване за АЕЦ “Белене” може да се  ползва за нов блок в Козлодуй в комбинация с американски технологии.”

България разполага с два новозакупени и доставени реактора ВВЭР-1000/466Б,  предназначени за АЕЦ “Белене”.

class="wp-block-image size-large">АЕЦ БЕЛЕНЕ
АЕЦ “Белене”. Снимка – интернет.

Обаче – ако се пренесе единият реактор на АЕЦ „Белене” в АЕЦ „Козлодуи” – автоматично пропада строежа на атомната централа в Белене. Пропадат и милиардите левове вложени в нея. Според официална информация над 3 млрд. лв. са вложени до сега в проекта Белене.

Следвайки “пътя на парите” става ясно, че подразделението за ядрени мощности  на американската компания “Уестингхаус Електрик” наскоро е фалирало и е закупено от  канадския консорциум “Брукфийлд”. Според специалисти по ядрена енергетика,  евентуалното участие на американската компания в подобен проект, би ѝ осигурило приходи за не по-малко от 1,2 млрд. лева, с което за сметка на България, в Щатите ще бъдат  спасени няколко хиляди работни места. https://thebulgariantimes.com/Херо-Мустафа-провери-разхерметизира/ 

Вероятно заради това американците проявяват такъв ентусиазъм за нещо, за което преди това са  били против. Да припомним, че на 1-ви октомври т.г., Франсис Фанън – държавен секретар по енергийните въпроси заявява пред българските журналисти, че АЕЦ „Белене” е с остаряла технология и не бива да се строи.

ШЕСТИ БЛОК
АЕЦ “Козлодуй”, шести блок. Снимка – интернет.

Планът за VII блок в АЕЦ  “Козлодуй” е турбината да дойде от “Alstom” – собственост на “General Electric”. Американската фирма заяви участие в проекта “Белене” точно за машинната част на  двата блока – турбината “Арабела” и генератор. А автоматиката за блока да е на  “Уестингхаус”, която да достави и ядреното гориво.”

https://www.expert.bg/macroview/energy/ekzotichnata-ideja-na-sasht-da-obedini-aec belene-i-aec-kozloduj-1528089.html

Излиза, че един път технологията е остаряла и не бива да се строи (разбирай от Русия),  но ако се строи от американци, с тяхна поддържаща инфраструктура, същият реактор  вече не е остарял и няма проблем.

Специалистите по ядрена енергетика заявяват, че има сложни технически проблеми при експлоатацията на руски реактор с чуждо гориво. И никой не би се наел да го приложи, защото е опасно.

И най-важното – ако се приложи, кой ще носи отговорността при недай си Боже, ядрена авария ? В допълнение – за  строеж на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй” няма нито проект, нито площадка, няма  даже геоложки проучвания за бъдеща такава, както и лиценз за нея. Но явно американците това не ги интересува, важно е да се защити американския интерес.

И ако в Козлодуй няма много неща, то в АЕЦ “Белене”, е изградена площадка, за която има  многократно направени геоложки проучвания. Има “ОВОС”, както и лиценз. Има  изготвен проект, изградено оборудване, готови са шосейната, железопътната и речната инфраструктури, в това число кранови пътища, бетонен възел и строително-монтажна  база. Има създадена строителна лаборатория, пречиствателна станция, жилищна  територия, учебно заведение за подготовка на кадри, кранови пътища, стол за  изхранване на работниците, телекомуникационна инфраструктура, подготвен котлован/изкоп, както и готова периметрова охрана. Единственото, което липсва е ОРУ  (открита разпределителна уредба) за връзка с енергосистемата и тренажор за обучение. С две думи всички  предпоставки за довършването на АЕЦ “Белене” са налице. Любопитен факт е, че  заради така наречената “пандемия”, на „Росатом” е отказан достъп до документацията с  изисквания по проекта, за да могат да се запознаят с нея и да участват в по-нататъшната му разработка.

В заключение – логиката, скрита зад идеята за “хибридно” строителство на нови  мощности в АЕЦ “Козлодуй” с използването на наличните руски реактори, е насочена в  посока на безконтролното харчене на пари и прибирането на огромни комисионни. Тази  схема вече е прилагана в АЕЦ “Белене” и повторното ѝ прилагане на същото място е  компрометирано, ето защо сега се подклажда на “ново” място – Козлодуй.

Показателно е, че за посещението на Херо Мустафа в Козлодуй, кметът на Белене не е информиран и не е търсен. 9-мата плевенски депутати са в неведение за това посещение. От наши източници разбираме, че се готви провеждането на Кръгла маса в Белене за обсъждане бъдещето на централата.

Дали ще пропадне проектът АЕЦ „Белене” ще се разбере и от действията на правителството от тук насетне. Както и от предстоящата предизборна кампания. Защото зад АЕЦ „Белене”стоят огромни политически, икономически и лобистки интереси.

Само националните български интереси все така си стоят встрани.

Споделете:

Прочетете също

444487811 758022076316263 7423076803658494736 n 1

Среща-разговор с Юлия Пискулийска ще се проведе в историческия музей в Кнежа на 23 май

Среща-разговор с писателката, журналистка и общественичка Юлия Пискулийска ще се проведе в Кнежа на 23 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *