Прокопий Пчелар е светецът когото почитаме на 8 юли

Prokopii pchelar
Икона на Свети Прокопий. Снимка – Интернет.

На 8 юли православната църква почита светец,  живял в края на III век в Елиа Капитолина, както римляните преименували Йерусалим.

Той бил роден езичник с името Неаний. Приел християнската вяра и когато публично изповядал това, го подложили на тежки мъчения и бил хвърлен в тъмница. Тук бил покръстен и приел името Прокопий (преуспяващ). След още мъчения  Прокопий бил осъден на смърт, защото отказал да се отрече от християнството и да се върне към езическите римски култове. През 303 година Прокопий бил обезглавен в главния град на провинция Кападокия – Кесария (дн. Кайсери, Турция).

На празника на Свети Прокопий се спазват забрани, които се определят от сезонния му характер –  не се работи на полето или в градините, за да няма градушки, гръмотевици, порои, пожари или  суша. Вярва се, че който наруши тази забрана „няма да прокопса“.  Празникът на Свети Прокопий се чества „за да прокопса човек“, т.е. да има успех, да му върви работата добре, да е преуспяващ, каквото е гръцкото значение на името на светеца.

 В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий Пчелар.  

пчели 8 юли

Един от важните обичаи на този ден е месенето на обредни хлябове, които трябва да се приготвят много рано сутринта, още преди да са се събудили пчелите.  Стопанките отнасят при кошерите готовите хлябове, мажат ги с мед и прекаждат навсякъде с тамян. По същото време пчеларите вземат от всеки кошер по малко от новия мед – за лек и “за питите на зимния светец, покровител на пчеларите”, Свети Харалампий. После всички отиват на тържествената църковна служба, посветена на Свети Прокопий Пчелар. След литургията обредните хлябове се раздават за здравето на семейството и на общността, да се роят пчелите в кошерите, а също и за плодородие през годината. В храма се оставя да пренощува осветения мед – смята се, че той притежава изключителни лечебни качества.

В раннохристиянските представи пчелата е символ на Възкресението на Христос, на безсмъртието на човешката душа.  Грижата за пчелите е грижа за здравето, за живота и за благополучието, а медът е храна и лекарство, дарени от природата.  

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *