Последни новини
Начало | Здравеопазване | Проектът за програма за качество на плевенския въздух беше представен днес

Проектът за програма за качество на плевенския въздух беше представен днес

Снимка – “Плевен прес”

Проект за разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух за периода 2021-2025 година беше представен днес, 27-ми юли, в Заседателната зала.

Проектът ще покрива територията на община Плевен. Заложената приоритетна цел е подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез планиране на подходящи мерки към местните условия, като финансирането ще постъпи съвместно от Оперативна програма “Околна среда” на ЕС и държавния бюджет на България. Общо 245 945,59 лв са предвидени за проекта. Звеното за управление включва ръководителите на проекта, експерти по мониторинг, счетоводство, финанси и качество на атмосферния въздух.

Заложените по проекта дейности са 5. Първата е изготвяне на пълно описание на проектното предложение, след което ще се премине към подготвяне на документацията за възлагане на проектни услуги по реда на Закона за обществени поръчки. Ръководителите на проекта обърнаха внимание на основната, по техни думи, трета цел. Това е изготвяне на същинската програма за качество на атмосферния въздух в общината. Тя ще включва социологическо проучване, оценка на качеството на въздуха в града, анализ на причините за влошеното му състояние и взетите мерки до сега. Ще се изготви и проект за подобряването на качеството на атмосферния въздух. Последните две мерки включват приключването, отчитането и информиране на обществеността за дейността на проекта.

При представянето беше повдигнат въпроса и за сегашното качество на плевенския въздух. Беше отчетено от ръководителите на проекта намаление на общия брой дни за година с превишена норма на фини прахови частици. Въпреки това, според тях основният причинител на замърсяването на въздуха е битовото отопление, за което “Плевен прес” писа по-рано през годината.

Прочетете също

На 4-ти декември православни и католици почитат Света Варвара – покровителка на децата от болести

Св. Варвара, икона. Снимка – интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *