“Продължаваме промяната” – Плевен с остра позиция относно уволнението на директора на УМБАЛ

УМБАЛ Плевен

На редакционната поща на “Плевен прес” се получи следното съобщение от “Продължаваме промяната” – Плевен:

“Организацията на ПП „Продължаваме Промяната“ в Област Плевен изразява недоумението си от внезапното назначаване на проф. д-р Димитър Стойков за изпълнителен директор и член на съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен и отправя въпроси към министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

На 29 януари 2024 г., с еднолично решение на министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, проф. д-р Димитър Стойков е назначен за представител на държавата и член на съвета на директорите на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД без проведен конкурс. В решението си проф. Хинков изрично разпорежда проф. Стойков да бъде определен за изпълнителен директор.

Макар и уважаван в лекарските среди, проф. Стойков е политическо лице и бивш кмет на Община Плевен в периода от 2011 до 2015 година от политическа партия „ГЕРБ“. По време на кметския мандат на проф. Стойков, името му е замесено в корупционен скандал с руския гражданин Алексей Зелов, когото неправомерно назначава за свой заместник-кмет.

В тази връзка Продължаваме Промяната – Плевен настоява здравният министър проф. Христо Хинков да отговори на следните въпроси:

Какво наложи внезапното уволнение на изпълнителния директор на най-голямата държавна университетска болница в Северна България, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“?

С какви мотиви е назначен проф. Димитър Стойков за член на борда и изпълнителен директор на болницата без проведен конкурс, въпреки че е политическо лице? На 20 януари по БНР министър Хинков заяви, че „политическите назначения в здравеопазването са много голям проблем“.

Съгласувал ли е проф. Хинков това назначение с министър-председателя акад. Николай Денков?

Защо се прави това внезапно назначение точно една седмица след като проф. Хинков отмени провеждането на конкурси за директори на ключови болници в държавата, включително и на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“?

Продължаваме Промяната – Плевен изразява притеснението си, че с такава кадрова политика е вероятно болницата дълго време да остане без легитимно назначено ръководство. Против интереса и на пациентите, и на медицинския персонал е болницата да се управлява години наред от временно изпълняващ длъжността, какъвто бе модела в периода от 2014 до 2020 г.

ПП „Продължаваме Промяната“ винаги е настоявала всички назначения да бъдат обосновани, с прозрачни и експертни конкурси, тъй като такива внезапни и немотивирани кадрови промени създават впечатлението за задкулисно кадруване.”

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *