Начало | Политика | Избори | Прогнози за местата в следващия парламент

Прогнози за местата в следващия парламент

Прогнози за местата в следващия европейски парламент са изготвени от Отдела за наблюдение на общественото мнение. Разпределението на местата са пресметнати на базата на намеренията за гласуване в отделните държави членки. Резултатите са въз основа на базата данни събрани в края на февруари 2019 год.

Според тези данни България ще изпрати 17 политици в бъдещия европарламент. Според проучванията на общественото мнение у нас, интересът към евроизборите на 26-ти май се покачва. Данните от февруарското проучване сочат, че шансовете на двете партии ГЕРБ и БСП се изравняват.

По 6 места в европарламента ще си поделят ГЕРБ и БСП. 35.7 % биха подкрепили кандидат на ГЕРБ, а 35.1 % – биха подкрепили кандидата на БСП. ДПС може да разчита на 2 евродепутати, тъй като 5.4 % биха гласували за тази партия.

На 1 евродепутат могат да разчитат от ОП ако са във формация ВМРО + НФСБ. Според проучването 5.3 % биха подкрепили кандидат на Обединените патриоти. Същото се отнася и за Коалиция ДСБ + “Да, България”. За тях биха дали гласовете си 2.4 % от избирателите. Шансове за 1 евродепутат има и “Воля”, тъй като 2.2 % биха подкрепили тази партия. Извън европарламента остават Коалиция “Реформаторски блок” и АБВ – съответно с 0 %.

Следващото актуализиране на прогнозите ще бъде на 14-ти март, информират от Пресцентъра на ЕК. Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични.


Прочетете също

Временно ограничават движението по част от ул. „Хаджи Димитър”

Временно ще бъде ограничено спирането, паркирането и движението на моторни превозни средства по ул. „Хаджи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *