Прогнози за местата в следващия парламент

Прогнози за местата в следващия европейски парламент са изготвени от Отдела за наблюдение на общественото мнение. Разпределението на местата са пресметнати на базата на намеренията за гласуване в отделните държави членки. Резултатите са въз основа на базата данни събрани в края на февруари 2019 год.

Според тези данни България ще изпрати 17 политици в бъдещия европарламент. Според проучванията на общественото мнение у нас, интересът към евроизборите на 26-ти май се покачва. Данните от февруарското проучване сочат, че шансовете на двете партии ГЕРБ и БСП се изравняват.

По 6 места в европарламента ще си поделят ГЕРБ и БСП. 35.7 % биха подкрепили кандидат на ГЕРБ, а 35.1 % – биха подкрепили кандидата на БСП. ДПС може да разчита на 2 евродепутати, тъй като 5.4 % биха гласували за тази партия.

На 1 евродепутат могат да разчитат от ОП ако са във формация ВМРО + НФСБ. Според проучването 5.3 % биха подкрепили кандидат на Обединените патриоти. Същото се отнася и за Коалиция ДСБ + „Да, България“. За тях биха дали гласовете си 2.4 % от избирателите. Шансове за 1 евродепутат има и „Воля“, тъй като 2.2 % биха подкрепили тази партия. Извън европарламента остават Коалиция „Реформаторски блок“ и АБВ – съответно с 0 %.

Следващото актуализиране на прогнозите ще бъде на 14-ти март, информират от Пресцентъра на ЕК. Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични.


Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.