Начало | Култура | Проведе се среща с ръководители на танцови състави

Проведе се среща с ръководители на танцови състави

Веселин Плачков – началник отдел “Култура” в община Плевен и Петя Василева – председател на ПК по култура в ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Днес, 11-ти юни, от 17.00 ч. в Заседателна зала на община Плевен се проведе среща с ръководители на танцови състави. Присъстваха 9-ма ръководители, председателката на ПК по култура към ОбС – Плевен, Петя Василева и началника на отдел „Култура” в община Плевен – Веселин Плачков.

Срещата бе открита от г-жа Василева, която обясни, че по своя инициатива е поканила всички ръководители на състави, за да обясни начините, по които може да се кандидатства за финансиране на проекти по раздел III-ти на Културния календар. Обясни, че формулярите за кандидатстване могат да се намерят на сайта на община Плевен, в раздел „Културен календар 2019”, като изрази учудване, че няма качен Културен календар за 2020 година.

Участници в срещата. Снимка – Плевен прес.

Информира, че тази година има промени в раздел трети на Културния календар и това са: удължаване на срока за подаването на проекти до 30-ти юни, 100-процентово финансиране на проекта с пари от бюджета, без да се иска собствено съфинансиране и отпадане на изискването кандидатите да нямат задължения към бюджета на община Плевен. Тази година са отпуснати 30 хил.лв. за проекти, като може да се кандидатства за максимална сума от 5 000 лв.

Проектите ще бъдат разгледани до 20-ти юли, като крайният срок за реализация на одобрените е м. декември.

За „съдържателната страна” на проектите Петя Василева даде думата на Веселин Плачков, като разясни, че той е новият началник на отдел „Култура” в общината.

Веселин Плачков информира, че това е инициатива, която ще даде възможност за прояви, които ще разнообразят живота на плевенчани, още повече, че тази година няма Културен календар и подобни проекти са от полза за тях като ръководители. Той подчерта, че става въпрос за творци на свободна практика, каквито са те самите, а не за участниците в съставите. Предложи обединение на няколко ръководители в един проект, за да получат по-добро финансиране.

Участници в срещата. Снимка – Плевен прес.

Участниците в срещата задаваха въпроси свързани с броя на изявите, времетраене на концертите, наем на залите и др. Г-жа Василева възложи на В. Плачков да проучи как стоят нещата с наемите на зали, за да може да информира всички за техническите подробности.

Един от участниците в срещата изрази опасение, че одобрението на проектите ставало от един човек от общината, на което г-жа Василева отговори, че знае за кой човек става дума, но нямало да има подобен проблем, тъй като разглеждането на проектите става от многочленна комисия. Добави, че тази година вероятно трябва да се замени като член на комисията г-жа Стефка Григорова, която вече не е началник на отдел „Култура”и на нейно място да бъде Веселин Плачков, който в момента изпълнява тази длъжност.

След приключване на срещата, в кратко блиц интервю за „Плевен прес”, Петя Василева коментира следното:

Г-жо Василева, каква беше целта на срещата ?

Целта беше да запознаем творческата гилдия , която има възможност да кандидатства с проекти по раздел III-ти на Културния календар, с промените в правилника, с това какви документи са необходими къде могат да ги намерят и ако те имат някакви въпроси към нас да ги зададат. Абсолютно добронамерен жест от страна на председателя на ПК по култура и началника на отдел „Култура” в общината.

Кои представители на творческата гилдия поканихте на тази среща ? Тук виждам 9 човека.

Извикала съм абсолютно всички танцови трупи, състави, независимо в какъв жанр работят, които развиват дейност на територията на град Плевен. Няма как да се свържа с читалищата по селата, пък и голяма част от тях нямат такива танцови трупи, които да могат да правят такива проекти.

Това значи ли, че само танцови състави ще кандидатстват с проекти ?

Не, в Правилника пише, че кандидатстват творци на свободна практика, всички са поканени. Само че тези, които до сега не са участвали в подготвянето на такива проекти смятам, че имат нужда от това да знаят какви точно са критериите и какви документи е необходимо да попълнят. Но публични са решенията на Общинския съвет, публичен е този правилник, който така или иначе съществува, „със” или „без” промените, така че всеки има правото да си кандидатства в сферата, в която работи. Творец на свободна практика също.

Но без литература и другите жанрове изкуство, така ли ?

Литература изключваме между другото, аз лично не визирам литературата, защото това не е нещо, което е свързано само с периода на пандемията и не е свързано с работа с хора. Тук ставаше въпрос приоритетно да се даде възможност на хора, които не са могли да получат каквото и да било финансиране нито от държава, нито от община, нито собствено генериране на приходи. И които всъщност 3 месеца са били без хляб и без дейност.

Какви са очакванията ви от всичко това ?

Очаквам да се колаборират  хората, творческите екипи, за да могат да направят едни по-зрелищни, по-мащабни проекти, които да си заслужават да бъдат приети от комисията и да бъдат финансирани от бюджета на общината. Защото ако решим, че грубо 20 проекта се представят, а сумата е 30 хил. лв. , ще се получи едно толкова раздребняване на тази сума, че няма да има смисъл изобщо от оценяването на тези проекти. Затова дадохме съвет на присъстващите на срещата да се обединят, за да направят по-хубави проекти.

Споменахте, че трябва да се направи корекция в състава на комисията, която ще разглежда проектите. Ще инициирате ли такава корекция ?

Кметът е този, който назначава членове на администрацията в тази комисия. Аз нямам право да говоря от негово име. Аз не знам кого е назначил в тази комисия, защото тя не се е събирала все още. А от общинските съветници, това са всички членове на комисията по култура. И комисията /която разглежда проектите – б.а./ няма председател, което е много интересно.

Прочетете също

Третираха против комари в селата и градовете на община Долна Митрополия

На трети август е приключила втората наземна обработка против популацията от комари на територията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *