Проведе се кръгла маса „Заедно за футбола в Плевен“

Снимка – „Плевен прес“

На 20 септември, от 13:00 часа в Заседателната зала на Община Плевен,  Управителният съвет на ОФК „Спартак Плевен” организира  кръгла маса. Темата на срещата беше „Заедно за футбола в Плевен”.

На срещата присъстваха кандидат-депутати от листите на политическите партии от Плевенска област за предстоящите парламентарни избори за 48-то НС: „Демократична България“; „ГЕРБ-СДС“; ВМРО; Възраждане“; „БСП за България“.

На срещата не присъстваха кандидат-депутати от: „Има Такъв Народ“; „Продължаваме Промяната“; „Движение за права и свободи“

Бяха дискутирани проблемите и възможностите на  професионалния футбол в Плевен, които не намират своето решение от  години.

Дискусията беше открита от Пепо Петков – председател на управителния съвет на ОФК „Спартак – Плевен, който каза: „Футболът се явява един феномен в нашето общество и успехите могат да повишат националната гордост на българина. В тези години изживяхме един катарзис, в който успяхме да се преборим с дълговете, които ни бяха оставени в размер на около 300 000 лева. Сега отбора е финансово стабилен, без задължения към държавните институции. Тези, които идват на стадиона сигурно забелязват, че преди година на стадиона идваха по 200, 300 души, сега идват по 3 000, 4 000 хиляди. Много важен акцент е базата, на която ще играем. С извънредни усилия на доброволци и на частни лица, успяхме да оправим стадиона и да получим лиценз, за да играем във втора лига. През години са правени много опити да се изгради едно модерно съоръжение, имаше изготвен проект на стойност 16 милиона лева, но отдавна е замразен“.

Христо Таслаков – член  на управителният съвет на ОФК „Спартак – Плевен“ допълни: „Футболен клуб издържан с общински пари, не е точно начина по който трябва да се развива професионалният футбол в България. Сериозният футбол става със сериозни спонсори“.

От своя страна представителите на партията „ГЕРБ-СДС“ изразиха следната позиция: „Инфраструктурно стадиона трябва да се подобри значително. В личен план заявявам, че като народен представил ще продължа да правя, това което съм правил. Ще продължа да правя всичко с надграждане“. И още от представителите на ГЕРБ-СДС:

„Изключително много се радвам, че вие подехте тази инициатива. Това, което се случва сега е много добро. На днешни времена общините не могат да подържат професионален отбор. В момента голямо внимание се обръща на аматьорският футбол, защото от тези отбори излизат деца. Проблемите в Плевен тръгнаха откакто се разделиха „Белите орли“ и „Спартак – Плевен“. На днешно време се изисква много последователна работа, която изисква и средства. На първо място трябва да оправим стадиона. В плевен играят и много плевенчани. Смятам, че с общи усилия можем да защитим интереса на град Плевен. Здравеопазването на една нация започва от спорта“.

Представителят на партията „Демократична България“ сподели: „Има неща, за които човек ако работи за тях могат да се получат. Смятам, че могат да бъдат прокарани и ваучери за спорт, както са ваучерите за култура. Смятам, че работата на депутатите е да бъдат тази връзка, която да решава проблемите на народа. Всички народни представители трябва да се обединят“.

Отношение взе и представителят на ПП „Възраждане“: „Съвсем спокойно мога да кажа, че за сравнително кратък период от време успяхте да вдигнете един 100 – годишен клуб на крака. Голяма част от футболните фенове в Плевен се гордеят с отбора на ОФК „Спартак Плевен“. Плевен е футболен град, всички го знаят. Имаме нужда от голям стадион и трябва да се работи за възстановяването на емблематичният за града стадион „Слави Алексиев“.

Позицията на ВМРО е следната: „От гледна точка на спорта няма по ощетен град от Плевен. Другото изключително важно нещо е да тръгне АЕЦ „Белене“ и да стигне магистралата до Плевен. Ако това стане големите инфраструктурни обекти ще доведат тежки инвеститори, които могат да помогнат за тези неща“.

Към колегите си се присъедини и представителят на „БСП за България“: „Въпреки негативното мнение на плевенската общественост, че тази кауза е обречена се доказа, че съвсем не е така. Когато има добра организация и подкрепата от общината нещата си идват на мястото. Имаме два генерални въпроса, по които трябва да разсъждаваме. Един краткосрочен и един дългосрочен. Трябва да се фокусираме и към финансирането на футболният клуб. Не е нормално само общината да е основният донор на отбора. Ние като хора, които сме по – разпознаваеми трябва да се обединим“.

Споделете:

Прочетете също

Община Червен бряг стартира прием на заявления за услугата „Топъл обяд“

Снимка – интернет. Процедурата „Топъл обяд“ е продължение на успешното изпълнение на тази операция в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.