Провалени консултации за съставите на секционните избирателни комисии в община Плевен

Консултации за съставите на СИК в община Плевен. Снимка – пресцентър.

Днес, 9-ти юни 2021 год., при кмета на Плевен Георг Спартански, партиите и коалициите не се разбраха за състава на секционните избирателни комисии /СИК/ в община Плевен. Съгласие са имали само за 3 СИК-ове.. При обсъждане състава на  комисиите в село Буковлък, е възникнал спор. Той е бил за броя места, за които е настоявала партия ГЕРБ. Поради липса на постигнато споразумение, представителите на партиите са решили да прехвърлят тази отговорност на РИК – Плевен. Ако решението на РИК – Плевен не устройва някоя от партиите и то бъде обжалвано, ЦИК трябва да вземе решение за състава на плевенските секционни избирателни комисии в общината.

По този повод кметът Георг Спартански каза пред медиите следното:

„От 162 СИК  / по-късно ще се прецени дали и колко подвижни комисии да има /, 127 са в Плевен, 35 са в  23 –те села и гр. Славяново. На базата на резултатите от последните парламентарни избори, всяка партия има право на квотен принцип на  представителство в секционните избирателни комисии. Почти всички СИК са 9 членни, с изключение на местата, в които има по-малко избиратели и там са 7 членни.

Кметът  е медиатор, посредник между представителите на партиите във връзка с търсенето и постигането на консенсус. За втори път не постигнахме консенсус. Първият път беше преди броени дни, когато такъв не беше постигнат за разпределението на позициите в 3-те СИК в с.Ясен за частичните избори за кмет.Това извърши служебно РИК.

Първият кръг консултации за съставите на СИК  за изборите на 11-ти юли, беше миналата седмица. Общинска администрация изготви един чисто математически алгоритъм на база обявените от ЦИК изборни резултати от 4-ти април, с който бяха разпределени ръководни места във всяка от комисиите. На всяка партия бяха предоставени ръководни места – председател, заместник-председател или секретар. Това беше помощен материал, който не ангажира с нищо партиите и беше направен, за да облекчим тяхната работа.

Днес, в рамките на 1 час, беше направено усилие да се стиковат позициите на партиите. От 162 СИК-ове, успяхме да стигнем до 4-тата.

Като цяло липсваше съгласие и склонност към компромиси. С общото съгласие на представителите на партиите, се взе решение да се остави РИК за вземе решения за съставите. В Плевен очевидно е невъзможно да се стигне до консенсус. За тази година това са вторите неуспешни консултации.“

Решението от представителите на партиите взето днес, е изпратено до РИК – Плевен. Тя трябва да вземе решение съгласно чл. 89 ал. 1 от ИК и да определи състава на комисиите. Според хронограмата на ЦИК това трябва да стане до 15 юни.

Прочетете също

Конкурс „Моето приключение край Дунав” организира община Гулянци

гр. Гулянци, център. Снимка – интернет. Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци и МКБППМН организират конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *