Начало | Култура | Проблемът с читалищата е институционален, заяви Румен Петков

Проблемът с читалищата е институционален, заяви Румен Петков

Румен Петков и Иван Гранитски в читалище “Съгласие” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Читалищата са мястото, където трябва да почитаме паметта на писатели и техните книги. Това заяви Румен Петков при днешното си посещение в читалище „Съгласие” по повод дарение на книги от издателство „Захари Стоянов” и Иван Гранитски. По този повод „Плевен прес” зададе въпрос за остарялата нормативна уредба засягаща дейността и регистрацията на читалища в България.

Плевен прес”: Г-н Петков, когато държавата загърбва тази част от величието си в лицето на творци като Валери Петров, както казвате, остават читалищата. В този смисъл АБВ ще се ангажира ли с внасянето на промени в Закона за читалищата, който в този си вид, ги доведе до търговски фирми ?

Ние това го коментираме от много време. Защото част от читалищата са от офисен или апартаментски тип. Но получават определени средства. Според мен тук трябва да се направи цялостен анализ от Министерството на културата, а министърът на културата да бъде инициатор.

Друг е въпросът защо Съюзът на читалищата възприема този закон като нещо, което е нормално. И е трети въпрос защо Националното сдружение на общините възприемат по този начин читалищната дейност. Защото имаме читалища, които са единственото средище за няколко села и то има допир до традициите и културата, но има и други.

“Плевен прес” Ще се ангажира ли АБВ с този проблем ?

Пак казвам, въпросът е институционален и тези, които трябва да го направят и могат да го направят с най-убедителните аргументи са Сдружението на общините и Министерството на културата. Защото от разходваните средства до реалната ефективност като оценка на територията на страната, това са двете институции, които най-добре могат да го организират.

Прочетете също

Третираха против комари в селата и градовете на община Долна Митрополия

На трети август е приключила втората наземна обработка против популацията от комари на територията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *