Приключи първият етап на първия национален конкурс за нова детска песен “Музикална въртележка” на плевенското читалище „Съгласие“

445181910 7131706566933285 7810919471163559169 n jpg

От

ляво надясно: Ивайло Атанасов – председател на читалищното настоятелство на НЧ “Съгласие 1869”, Георги Милтиядов – диригент и композитор, Виолета Боянова – главен художествен ръководител на ВГ „Арлекино“ и легендарният плевенски музикант Максим Горанов. Снимка: “Плевен прес”

Приключи първият етап на първия национален конкурс за нова детска песен “Музикална въртележка” на плевенското читалище „Съгласие 1869“. Това обяви председателят на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов днес, 28 май, на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен. Участваха и композиторът Георги Милтиядов – автор на идеята за конкурса, главният художествен ръководител на ВГ „Арлекино“ при читалището Виолета Боянова и легендарният Максим Горанов.

Ивайло Атанасов сподели, че песните, които са били изпратени за участие в конкурса са били 26, но от тях са се класирали 12:

„Този първи етап показа, че има глад за подобни песни. Авторската идея за конкурса е на Георги Милтиядов. Това нямаше как да бъде реализирано без да спечелим проект по фонд „Култура“ за 36 000 лева, като Читалище „Съгласие“ участва със средства в размер на 15 000 – 20 000 лв.“, уточни Атанасов.

Той подчерта, че авторите сами ще решават дали песните да бъдат изпяти от изпълнител, който те изберат или от Вокална група „Арлекино“ към читалището.

Георги Милтиядов обясни, че песните, които са били изпращани за конкурса, са от почти от цялата страна и благодари на читалище „Съгласие“ за подкрепата и реализацията на неговата идея:

„Щастлив съм, че екипът на читалището се втурна в това начинание и пое моята идея, защото винаги съм вярвал, че творчеството за деца е едно от най-важните. Възпитанието на децата и музиката, с която растат, започват от детската градина. Основата, която дават детските песни е много важна.“

Той изброи имената на участниците в журито, които ще оценяват цялостните изпълнения на живо:

проф. Пламен Джуров, проф. д-р Момчил Георгиев, Хайгашот Агасян и Десислава Константинова.

Песните ще бъдат направени като 12 отделни сюжетни разказа с помощта на балетната школа към читалище „Съгласие“, обясни Милтиядов.

Главният художествен ръководител на ВГ „Арлекино“ Виолета Боянова каза, че за нея е чест да е част от този проект, който се случва на местно ниво:

„По този начин „Арлекино“ ще може да излезе извън пределите на града и да бъде чута и видяна от много хора. Това ще бъде изключителен трамплин за децата в бъдеще. Нашата мисия е да посяваме в тях семенцата на красивото и любовта към музиката и изкуството.“

Легендарният плевенски музикант Максим Горанов заяви, че от самодейци „Арлекино“ са се превърнали в професионални музиканти. 12-те финални песни ще бъдат записани в неговото студиото от детската вокална група и ще бъдат издадени в диск, който ще се разпространява безплатно.

Голямата конкурсна вечер на „Музикална въртележка“ ще се състои на 12 октомври в залата на читалище „Съгласие 1869“.

Споделете:

Прочетете също

eniovce

Еньовчето – българската билка за здраве

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА БИЛКА С МНОГОБРОЙНИ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА Еньовден е празник на лечебните билки. Основната сред тях …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *