Приеха Наредбата за почетните звания, символите и почетните знаци на община Плевен

Петя Василева – председател на ПК по култура към ОбС чете новата Наредба № 11. Снимка – пресцентър ОбС.

На извънредно заседание с една единствена точка в дневния си ред, Общинският съвет в Плевен прие дълго отлаганата Наредба № 11. Тя регламентира видовете почетни звания, символи и награди на община Плевен, както и начините по които ще става тяхното връчване. С болшинство общинските съветници решиха, че празникът на Плевен ще бъде 15-ти май, а 10-ти декември става Ден на признателност към загиналите за Освобождението на града. Бяха приети и отличията на община Плевен, които ще бъдат връчвани съгласно определения с Наредбата статут.

Кои са новите неща в Наредба № 11 ?

Като нов символ на общината се въвежда Церемониална огърлица на кмета на община Плевен. Тя, заедно с герба, знамето и ключа на Плевен са местните общински символи.

Отличията на община Плевен в низходящ ред са:

  • Звание „Почетен гражданин на община Плевен“
  • Награда „Плевен“
  • Златна почетна значка, която се връчва заедно със званието „почетен гражданин“
  • Почетен знак
  • Почетна грамота

Наградата „Плевен“ представлява статуетка придружена с финансова премия от 1 000 лева. Наградата е ежегодна и нейното връчване ще бъде регламентирано от специален статут, който ще бъде изработен по-късно и приет с решение на ОбС.

Нов момент е въвеждането и на Летописна книга на община Плевен, която заедно с Почетната книга и Книга на почетните граждани ще представляват почетните книги на общината.

За празник на града Наредбата регламентира датата 15-ти май. Нов момент в нея е тържествената сесия тогава, на която ще се връчват почетните звания.

Нов момент е въвеждането и на Регистър на носителите на Грамота за заслуги.

Общинските съветници решиха 10-ти декември да остане като „Ден на признателност към загиналите за освобождението на Плевен от турско робство“.

Във въпросната Наредба № 11 не са включени въпросите за химн и девиз на Плевен, но се изказа мнение, че това може да стане по-късно с решение на ОбС.

С приемането на тази наредба се сложи началото на обективен, прозрачен и мотивиран процес при предлагането и утвърждаването на звание „почетен гражданин“, както и регламентиране на символите, знаците и отличията на община Плевен.

Приетата от ОбС Наредба № 11 може да видите на сайта на община Плевен – www.pleven.bg

 

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.