Последни новини
Начало | Новини | Преображение Господне – големият празник на надеждата

Преображение Господне – големият празник на надеждата

На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение господне. Началото на празника датира от първите векове на християнството и е свързано с историята на явяването на Исус пред неговите ученици Петър, Яков и Йоан.

За да укрепи вярата им Христос, се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина”. За всички вярващи християни и до днес, Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда.

Според народните вярвания на този ден настъпва трайно преобразяване на времето. Слънцето обръща гръб на лятото, а прелетните птици започват да се събират на ята и да се подготвят за отлитане. На този ден небето се отваря и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Всеки трябва да се замисли за лошите си постъпки. На Преображение Господне е времето за промяна към по-добро.

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *