През 1980 година е убит Джон Ленън

Ленън

На 8 декември 1980 година е убит легендарният музикант, текстописец, композитор, поет и социален активист, основателят на “Бийтълс” Джон Ленън.

Той е застрелян, връщайки се с жена си Йоко Оно от звукозаписното студио в Ню Йорк. Убиецът му Марк Дейвид Чапман отправя към него пет изстрела с пистолет и търпеливо изчаква полицията, докато чете „Спасителят в ръжта“ на Селинджър, като споделя, че книгата го е вдъхновила и мотивирала за убийството. Ленън умира по-късно в болницата. Въпреки очевидните психични проблеми Чапман е осъден на доживотен затвор. Няколко пъти се опитва да бъде освободен предсрочно, но исканията му не са уважени от съда.

През 2000 г., с навършването на 20 години от произнасянето на присъдата, Марк Чапман получава правото да подава веднъж на всеки 2 години молби за помилване и условно-предсрочно освобождаване; до ноември 2022 г. са подадени 12 молби.

Според много юристи най-вероятно никога няма да бъде помилван, тъй като освобождаването на убиеца на Джон Ленън би предизвикало силен политически и обществен резонанс.

Споделете:

Прочетете също

radio

18 април – Световен ден на радиолюбителите

На 18 април отбелязваме световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *