През 1211 г. цар Борил свиква в Търново църковен събор срещу ереста на богомилите

Борилов синодик

Борилов синодик

На 11 февруари 1211 г. българският цар Борил свиква в Търново църковен събор срещу ереста на богомилите, чийто проповеди се засилват в България по време на неговото управление. В Бориловия синодик става дума за нощни събрания на еретиците и техните привърженици, намеква се за заговор срещу живота на царя, отправят се анатеми срещу „разбойници и убийци“.

Първият Търновски църковен събор е поместен събор на БПЦ, провел се в столицата на възстановената Българска държава в началото на 13 век. 

На събора присъстват всички архиереи, свещеници и монаси, както и всички боляри и голямо множество от простолюдието.

Председателства самият цар, облечен в най-тържествените си одежди, и той лично води разследването на докараните пред събора богомили. Започва продължителен спор между него и еретиците, който завършва с това, че възгледите им са отхвърлени и анатемосани. Част от еретиците се връщат към официалната вяра, а онези, които отказват да сторят това, са подложени на различни наказания и заточения.

След завършване на събора по нареждане на Борил е преведен на български език гръцкият Синодик в неделята на православието от 843 г., в който се съдържали изложения и анатеми срещу различни по-стари ереси, разпространявани във Византия.

В преведения на български Синодик е прибавена специална глава, в която се излагат и проклинат схващанията на богомилството.

Документът съдържа и информация за духовната атмосфера в българското средновековно общество. Направените по-късно добавки към него документират важни събития от българската история през 13 и 14 век. Последователно добавяните славословения за българските царе, царици и патриарси разкриват механизма за поддържане на историческата приемственост в българската вътрешна политика. Документът е многократно преписван и разпространяван в България и в съседни страни.

Т. нар. Борилов синодик е един от най-важните извори за историята около възстановяването на българската държава.

Синодикът на цар Борил е един от най-интересните извори, с разнообразна и точна информация за историята на Второто българско царство.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *