Президентът Румен Радев: Откриването на Комплекса за авиационно обучение в Плевен е важна стъпка в развитието на българската авиация

От ляво на дясно: бригаден генерал Юлиян Радойски; президента на България Румен Радев; кметът на община Плевен Георг Спартански; областният управител на Плевен Иван Петков. Снимка – Плевен прес.

Както вече информирахме днес, 18 януари, президентът на България Румен Радев откри в 11:00 часа Изнесения комплекс за авиационно образование към ВВВУ „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия.

На откриване присъства кметът на община Плевен, областният управител на Плевен и председателят на ОбС-Плевен, както и кметът на община Русе, студенти от Медицинския университет, учащи от партньорските училища – ИНУ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Г. Бенковски“, гвардейски отряди от ОУ „д-р Петър Берон“.

Плевенски свещеници отслужиха водосвет на сградата на Изнесения комплекс за авиационно образование, където ще се провеждат занятията на бъдещите летци.

Припомняме, че това е сградата на бившето училище „Марин Дринов“.

По повод новата придобивка бригаден генерал Юлиян Радойски-началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия каза следното: „Благодаря, че присъствате заедно с нас на това скъпо тържество. Искам да благодаря на кмета на община Плевен Георг Спартански и на Общински съвет-Плевен, че благодарение на тях ние сега сме тук, за да открием това прекрасно училище. Преди три години с решение на Общински съвет-Плевен беше дарено безвъзмездно на ВВВУ „Георги Бенковски“-Долна Митрополия, като тогавашният министър ни дари средства, за да можем да го ремонтираме.

За тези три години Висшето училище организира изпити, бяха назначени 12 нови асистента, 3 главни асистента, 5 доцента и 3 професора.

Миналата година от 50 висши учебни заведения, ние сме единственото, което попълни своите бройки, които му бяха отпуснати дори имахме и резерви. Нашата амбиция е да обединим и да станем не само военно училище, а да станем Национално училище. Затова сертифицирахме нови авиационни центрове, и работим по регламентите на Европейският съюз. Нашите амбиции не спират само до национално ниво, ние искаме да станем известни в Световната Авиационна карта и да обучаваме кадри и от други държави. Имаме сключени договори с 8 държави съюзници, като през месец февруари ще бъдем домакини на Международна Авиационна седмица в град Долна Митрополия, където ще присъстват 37 студента от 11 висши учебни заведения от чужбина. Следващата години ще направим общ Авиационен семестър със страни, като Румъния, Франция, Унгария, Чехия и Полша, където ще имаме размяна на курсанти. Искам да ви пожелая здраве и успешно използване на ИКАО /Изнесен комплекс за авиационно образование/“.

В словото си по повод откриването на ИКАО кметът на Плевен Георг Спартански каза: „За ВВВУ „Георги Бенковски“ имаше един тежък период от поне 20 години, в които тази сграда и района около нея не изглеждаха по начин по който трябва да изглеждат. Причина за това е, че с едно тежко решение на Общинския съвет преди близо две десетилетия училище „Марин Дринов“ беше закрито поради липса на деца. Демографската криза в България не е от вчера и за съжаление няма да бъде до утре, защото си има своите причини.

Преди три години тогавашното правителство с премиер Бойко Борисов и военен министър Каракачанов и с настоящият президент Румен Радев, стигнаха до общата идея, че това би било една отлична база за развитието на военно – въздушните сили. Това е логична стъпка след възстановяване на военно въздушното училище „Георги Бенковски“. След една голяма глупост, която беше допусната в началото на 21 век да си самозакрием военното въздушно училище, животът и практиката показаха, че това е било грешно политическо решение. Добре, че беше поправено.

Общите усилия на президент и изпълнителна власт на държавно нива дадоха възможност възстановяването по статута на училището, дадоха възможност с решение на Общинския съвет единодушно да се подкрепи идеята за Изнесен комплекс за авиационно образование. Сега ние виждаме първите плодове на тези общи усилия.

Какво искам да кажа с това? Нещата винаги могат да се случват, когато централна и месна власт са в унисон с очакванията на гражданите и имат обща цел. Искам да пожелая и за в бъдеще повече такива усилия, не само в Плевен, а в цялата държава. Да си пожелаем вместо да се мразим, да си подадем ръка и да работим за такива цели, които са нужни на държавата и на обществото. Лично искам да благодаря на г-н президента на Република България Румен Радев за подкрепата, която винаги чувстваме от президентската институция през годините назад. Бъдете живи и здрави“.

Към всички присъстващи президентът Румен Радев се обърна със следните думи: „Скъпи ученици, гвардейци и отрядници, уважаеми ветерани и приятели на авиацията! За мен е огромно удоволствие да споделя този ден с вас. Това е продължение на възстановяването на историческата справедливост за силно, самостоятелно военно – въздушно училище, като център за авиационно образование. Затова и днешното събитие по значимост е сравнимо с възстановяването на военно въздушното училище и то е важен акт за системата на висшето военно образование за региона на град Плевен и за цялата общност.

Това е важна стъпка в развитието на българската авиация. Тя се превръща неизбежно в призвание за всеки, които свърже живота си с нея. Призвание в което оцеляват и побеждават само личности с високи морални качества. Именно такива личности, които са готови за честта, за любовта към България и към небето на България да поставят на заден план своя живот. Точно такива личности се изграждат от ден първи.

Днес съм тук, за да подкрепя волята, визията, всеотдайността и труда на ръководството на ВВВУ „Георги Бенковски“, на студентите и курсанти. Ръководството на училището сбъдна едно желание на авиационната общност. Обръщам се с благодарност към кмета Георг Спартански и към Общината, които единодушно приеха това решение сградата да се предостави безвъзмездно на ВВВУ „Георги Бенковски“. Плевен освен пазител на българската история винаги е бил и си остава авиационен град. Бъдете здрави“.

Президентът Румен Радев връчи Свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж  на курсантите  от 011 кл. отд., специализация „Летец-пилот“, защитени достойно след теоретичен курс пред Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

Кметът на община Гулянци връчи награда на Бранимир Петков

Снимка – община Гулянци. На 8 февруари кметът на община Гулянци Лъчезар Яков е посрещнал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *