Президентът Радев: Финансовата децентрализация на общините е ключът към устойчивото развитие на българските региони

Р 1 1

Държавният глава приветства участниците в Заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г. на НСОРБ. На 19 и 20 юни кметовете на всички общини и председателите на общинските съвети са поканени да вземат участие във форума Кмет и зам. кмет на община Плевен участват във форума на Националното сдружение на общините за отчитане на мандат 2019-2023 година

“За дългосрочното и устойчиво развитие на общините е необходима финансова децентрализация, ефективни механизми  за разпределение на средствата и  усъвършенстване на процедурите за обществените поръчки”. Това заяви президентът Румен Радев, който по покана на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) участва в Заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г., която се провежда в Пампорово.

Пред участващите във форума представители на местните власти от цялата страна държавният глава посочи, че отключването на икономическия потенциал на българските региони изисква финансова самостоятелност на местно ниво. Президентът Радев открои необходимостта от диалог с гражданите и политическа ангажираност на всички нива за изработването на прецизни и прозрачни механизми за обществени поръчки и ясни критерии за разпределение на средствата. Инвестицията в човешкия капитал по места е от първостепенно значение за преодоляването на изоставането на редица региони, подчерта държавният глава.

Румен Радев изрази признателността си към българските кметове, които по думите му са в края на един от най-предизвикателните мандати в новата ни история, белязан от безпрецедентни световни и местни кризи. „Именно вие преведохте хората в тези кризи, вие олицетворявахте държавата и вдъхвахте увереност, дори когато някои институции абдикираха“, посочи президентът Радев. Държавният глава открои редица постижения на местната власт, сред които разгръщането на нови производства, привличането на инвестиции, както и на европейско и национално финансиране за инфраструктура, социални програми и подобряване на средата за живеене.

Президентът Радев посочи и основните проблеми пред общините днес: демографска криза, растящи регионални дисбаланси и неравенства, предизвикателства пред пограничните и планински райони, липсата на работна ръка, ниското заплащане на общинската администрация при растящо натоварване и ограничени правомощия. „И най-големият проблем – все още огромната, а на места пълна зависимост на местната власт от централната власт“, подчерта държавният глава.

Президентът Радев открои приноса на служебните правителства, които успяха да изградят ефективна комуникация с местната власт за оказване на помощ във важни процеси за по-устойчиво развитие на общините.

Държавата трябва да се ангажира много по-активно с изграждане на индустриални зони по регионите във взаимодействие с общините, заяви президентът и допълни, че практиката е показала, че при наличието на необходимите условия, местната власт се организира много бързо за привличане на инвеститори и задвижване на икономиката. Румен Радев благодари на представителите на местната власт за това, че не чакат централната власт да стигне до тях, а сами постигат успехи.

Местната власт е минимоделът на държавата и просперитетът на всяка община означава просперитет и за България, посочи още държавният глава. Президентът Радев призова кметовете да продължат да утвърждават авторитета на местната власт, като работят прозрачно, честно и в интерес на гражданите. Българските общини и техните ръководства трябва да имат свободата да гледат напред, да работят за дългосрочното, устойчиво развитие на общините, посочи още държавният глава в приветствието си на конференцията.

Р 2 1

Информация и снимки – прессекретариат на Президентството.

Споделете:

Прочетете също

radio

18 април – Световен ден на радиолюбителите

На 18 април отбелязваме световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *