Президентът награди бивш кмет на Плевен, по чието време се строи Панорамата, както и нейните проектанти

От ляво на дясно: Андрей Романов, кмет на Плевен 1971-1979 год., Румен Радев, президент на РБългария, арх. Пламена Цачева, арх. Иво Петров. Снимка – Плевен прес.

Президентът Румен Радев награди с „Почетен знак на президента” Андрей Романов – кмет на Плевен, по чието време се построява Панорама „Плевенска епопея”, арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева – проектанти на монумента. Награждаването стана на11-ти септември, по време на церемония в зала на плевенската Панорама. Президентските отличия бяха връчени по повод 144 години от Третия щурм на Плевен по време на Руско-турската война.

Събитието се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и в ограничен кръг от присъстващи. Освен президентът Радев, присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански, Н.Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия, областният управител Марио Тодоров, музейни работници от Военно-исторически музеи – Плевен.

Президентът благодари още един път за поканата да бъде в Плевен за отбелязване на 144 години от Третия щурм на града по време на Руско – турската война. И добави още:

„Всички ние българите, се гордеем с това, как изглежда Плевен днес. Един красив, съвременен град, но и град мемориал. Тук по невероятен начин са съчетани и съвремието, и цялата архитектура и благоустройство, в интерес и с грижа за хората. Това е един невероятен ансамбъл, който винаги да ни напомня откъде идва нашата свобода, с помощта на нашите братя освободители, и никога да не забравяме техния подвиг и саможертва.

Ето с това град Плевен е уникален, но това не става случайно. За да стане това, са били нужни хора с размах, с организация, с визия като ръководители. Хора професионалисти в областта на архитектурата, благоустройството, с изключителен професионализъм, визия и полет на мисълта. За да се случи това, което е днес Плевен.

Това са хора, които вградиха съдбите си в развитието на Плевен и на България. Затова приемете, г-н Романов, арх. Петров, арх. Цачева, днешната церемония като израз на дълбока признателност на цялото ни общество за вашата патриотична посветеност, професионални успехи и всеотдайност в името на вашите съграждани, и на българското общество.

Като ви поздравявам със заслужените отличия, ви благодаря още веднъж за всичко сторено от вас. Искам да ви пожелая удовлетворение от постигнатото, признателност от вашите съграждани, крепко здраве и нови успехи”.

След президента, кметът Георг Спартански сподели с присъстващите:

„Един красив проект, който символизира героиката на щурма и на плевенската епопея, в едни съдбоносни не само за Плевен, но и за България дни и месеци, не би бил възможен без организаторския талант, личната ангажираност и перфектното ръководене на нещата от г-н Андрей Романов. Искам да кажа, че е феноменален резултат да направиш Панорама „Плевенска епопея” за по-малко от 10 месеца, когато за 100 годишнината от Освобождението на Плевен, този обект беше открит тържествено за гордост на цяла България. И от тогава до сега, за тези 44 години от неговото съществуване, той е посетен от милиони български и чуждестранни граждани. И вероятно продължава да бъде най-посещавания туристически и мемориален обект в цяла България.

Така че, моята огромна благодарност и признателност към труда, таланта и усилията, както и организаторските умения на г-н Романов, арх. Цачева и арх. Петров за това огромно материално, и още по-огромно нематериално наследство, което оставят на поколения плевенчани. Ние ще им бъдем винаги признателни за това, че те са вградили имената си в едни от най-символните сгради не само на Плевен, но и в България.

Другото, което искам да кажа е, че съм изключително благодарен на г-н Румен Радев и на нейно превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, които уважиха моята покана, днес заедно да отбележим 144-та годишнина от третия щурм на Плевен, с победоносното участие на легендарния ген. Скобелев. Мисля, че такива празници, които честваме съвместно българи и руси, във времената, в които живеем на тежко политическо разделение, на тежки спекулации и манипулации с исторически факти и политически интерпретации, показват, че има неща, които са по-важни. По-вечни, по-базисни, и по-жизнени във времето от всяка политическа еднодневка, от всеки политически напън да бъдат изкривявани исторически факти в угода на политическа конюнктура.

Ние нямаше да бъдем плевенчани, нямаше да бъдем горди със себе си и достойни за себеуважение, ако се отнасяхме по друг начин към общата ни историческа памет.

Накрая г-н Президент, ще маркирам проблема, който съществува при нас. Панорамата е на 44 години. Допреди няколко години община Плевен осигуряваше 1 млн. за издръжката на Панорамата и регионалните исторически музеи не само в Плевен. Те са един голям комплекс, който иска сериозна издръжка и ние никога не сме хленчели на държавата. И не желаем нищо друго освен равнопоставеност.

От преди няколко години направиха така, че половината от издръжката вече е поета от държавата. Но другата половина, единствено от 30 регионални исторически музеи на България, само плевенския, който е най-значим, е недофинансиран. Последователните ни усилия вече 6 години, остават без резултат.

Преди имахме управление на централно ниво, което казваше „тези в Плевен не са ни приоритет”. Аз говоря без заобикалки, директен човек съм, не държа на никакви услуги, нито чакам такива от политически партии като безпартиен. Считам, че не може да бъде такова отношението не към кмета на Плевен, който е безпартиен, а към паметта и историята на Плевен и българската държава. Не даваш пари на кмета на Плевен, а на хората, които са призвани да пазят и съхраняват историческата памет.

Радвам се, че с ваше съдействие, след писмото, което изпратих до вас и президентската институция, незабавно беше организирана среща с министъра на културата г-н Минеков. Той и неговия заместник поеха ангажимента да презентират необходимостта от отпускане на известни средства. Тези средства, на фона на милиардите, за които всеки ден се говори, че са откраднати, става въпрос за няколко стотин хиляди лева годишно. За дофинансиране на хората от Военно-исторически музеи и за издръжката на музеите.

Ние се справяхме с наши усилия до по-миналата година когато нямаше пандемия. Част от парите идваха от държавата, втората половина от нас под формата на пари от плевенския бюджет. Хората се чувстват забравени от държавата и питат защо само ние от 30 регионални музея, сме сирачетата.

Завършвам с това, че Плевен е общината, която дава най-много пари за култура в процентно отношение към бюджета на общината. Няма друга община от 265-те в България, която да дава повече пари. Включително даваме половин милион всяка година от десетилетия, на държавния куклен театър „Иван Радоев”, който в момента получава една от най-високите оценки в страната. Както и на плевенската филхармония, която нямаше да съществува, ако не я дофинансираме.

Имаме тежки проблеми с климатизацията в Панорамата, поради реализиран несполучлив европейски проект. Парите изчезнаха, а резултата е нулев. Иначе по документи всичко е наред. Имаме необходимост да сменим изтекли 364 пожарогасителни инсталации с изтекла годност. Т.е., това са нови пари, които пак са на нашия бюджет. Без помощта на държавата не можем да ги осигурим.

Вярвам и съм убеден, че в бъдещия бюджет  и с ваше съдействие, хората, които са в служебното правителство ще свършат своята част от работата. Надяваме се с поредните избори да се получи един резултат, който да покаже държавническо отношение към проблемите на хората и държавата”.  

Президентът увери присъстващите, че това, което е във възможностите на президентската институция, ще бъде направено. Заяви, че Плевен ще има неговата подкрепа.

Тримата наградени с президентското отличие споделиха пред „Плевен прес”, че не са знаели и очаквали тази награда. Но я приемат с благодарност. Дали е закъсняла или не, не пожелаха да коментират, но както каза Андрей Романов „И да е закъсняла, щом я има – е добре”.

И тримата благодарих на кмета и президента за оказаната чест. Директорката на Военно-исторически музеи Плевен Емилия Зорнишка, връчи на Румен Радев и Н.Пр. Елеонора Митрофанова, комплект луксозни издания за историята на Плевен и плевенската Панорама.

Вижте кратък фоторепортаж от събитието:

Връчване „Почетен знак на президента“ на Андрей Романов. Снимка Плевен прес.
арх. Иво Петров с полученото отличие. Снимка – Плевен прес.
арх. Невяна Цачева с президентското отличие. Снимка – Плевен прес.
От ляво на дясно: Марио Тодоров, областен управител на Плевен, Георг Спартански, кмет на Плевен, Румен Радев, президент на РБългария, н.пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България. Снимка – Плевен прес.

Прочетете също

Надпреварата за народния вот е в ход – кои са първите регистрирани

Надпреварата за народния вот е в ход – кои са първите регистрирани

Снимка – Интернет. Две партии и една коалиция са регистрирани до днес, 25 септември, за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *