Начало | Новини | Предстои тежка сесия на 26-ти октомври

Предстои тежка сесия на 26-ти октомври

Заседание на ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Тежка сесия очаква общинските съветници на 26-ти октомври. Проектът за дневен ред на заседанието включва 45 точки. Част от тях са особено бурни за обсъждане. Като например повторното решение за избор на управител на ДКЦ III. Припомняме, че на проведеното на 25-ти септември заседание на ОбС се взе решение, с което се отхвърли протокола от заседанието на Комисията по избор на управител на ДКЦ III. Съветниците не приеха избраната от Комисията кандидатура и задължиха кмета да проведе нов конкурс.

Кметът Спартански наложи вето на това решение. Отговорът на съветниците не закъсня. На 10-ти октомври на председателски съвет свикан от Мартин Митев се разглежда ветото наложено от кмета. Обсъжда се дали да се проведе извънредна сесия каквато е практиката в такива случаи, или не. Председателският съвет единодушно решава, че няма да се провежда извънредна сесия.

Следва светкавична реакция на кмета и от неговата пресслужба съобщават, че е внесъл жалба в Административен съд – Плевен заради отказ да се разгледа негово вето.

Общинският съвет в лицето на Председателския съвет е решил, че са над закона, пише в прессъобщението от кабинета на кмета до медиите. И няма да обсъждат ветото ми. Аз няма да споря с общинските съветници дали законът трябва да се спазва, но законът е разписал, че когато има вето, то се разглежда. Ако това не се случи, кметът решава какво да направи по-нататък. И аз реших – внасям жалба в Административния съд във връзка с това решение, начина, по който беше взето, и това е поредното решение, което отива в съда. След като не са счели за необходимо да преразгледат решението, както повелява законът, аз имам правомощия да отнасям въпроса в съда по законосъобразност. И нека съдът да каже дали Общинският съвет е прав, когато не утвърждава един, според мен, абсолютно прозрачен и законен избор на управител на ДКЦ-III. И дали е прав, когато ми възлага задължения, които аз нямам по закон, цитират от пресслужбата думите на Спартански.

По тази точка спорещите страни се подготвят от сега с аргументи и контрааргументи. Само можем да гадаем колко време ще отнеме това на 26-ти октомври.

Почти същото се очаква да се случи и при обсъждането на точката за уволнението на управителката на общинското дружество „Тибор“. Кметът прекрати трудовият ѝ договор след излизането на одиторския доклад, в който са посочени редица нарушения от страна на управителката на дружеството. В момента партийните страсти са нагорещени заради предстоящия избор на нов управител. На 26-ти октомври е следващият тур от сблъсъка на партийните интереси около „Тибор“.

Страсти ще се развихрят и около точката за приемане на нова наредба за спортните клубове, съгласно която ще се разпределят средствата за издръжката им. Вносителите предвиждат това да стане по нова схема. Дали обаче тя ще бъде одобрена от съветниците – това ще видим на 26-ти октомври.

Едва ли ще мине без дебати и приемането на нова наредба за символите и почетните звания. През м. май на заседание на ОбС беше внесена за обсъждане въпросната наредба, но тя не се прие заради твърде много пропуски в нея. Към момента в деловодството на ОбС е постъпило предложение от Националното сдружение на сватбените услуги и агенти за допълнения и корекции в наредбата за празниците, символите, званията и отличията.

Бурни страсти се очакват и около обсъждането дейността на общинските фирми и дружества. Това винаги е предизвиквало разгорещени дебати поради обстоятелството, че в тях винаги действат партийни лобита и интереси.

Наболелият въпрос около безвъзмездното отдаване на общинска собственост за ползване от читалищата, от сега трупа напрежение. Впрегнати са всички лагери за упражняване на натиск върху администрацията за неприемане на предложението за 3-годишни и едногодишни договори за отдаване под наем. Задействани са всички партийни лобита и частни интереси по въпроса. Дали ще се сложи край на това от страна на съветниците – предстои да видим.

Това са само малка част от включените в проекта за дневен ред въпроси за обсъждане на предстоящата сесия. Решенията по тях ще засягат пряко или косвено живота на всеки един плевенчанин. Ще бъдат ли в състояние общинските съветници да взимат справедливи и умни решения по тези въпроси, ще се разбере на 26-ти октомври.

 

 

 

 

 

Прочетете също

Тече последният час на фотоконкурса „Моята Кнежа“

Снимка за конкурса. В понеделник, 23-ти ноември, в 16.00 ч. се затваря сесията на гласуване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *