Представиха националния проект „Аз съм Българка!” в Панорама „Плевенска епопея 1877г.”

Izlojba Balgarka 11

„Благодаря за тази невероятна красота и върховно изживяване на сетивата! Фотосите са достойни за корица на National Geographic. Оставят те без думи!“ Това написа в книгата за впечатления председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев след откриването на националния проект „Аз съм Българка!“ в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Фотоизложбата на габровския фотограф Радослав Първанов гостува в Плевен в рамките на проявите за Празника на града – 15 май и Европейската инициатива „Нощ в музея” 2019.

Целта на „Аз съм Българка!” е да покаже в поредица от цветни фотоси красивият събирателен образ на българката и България чрез сюжети, които са заснети в различни кътчета на Родината ни, сподели при представяне на проекта си в Плевен Радослав Първанов. Редом до него на откриването бе и един от моделите на неговите снимки – плевенчанката Росица Денчева, която е преподавател по професия. Младият автор разказа лично за проекта, за идеята и нейната реализация и благодари на директора на Регионалния военноисторически музей Емилия Зорнишка за възможността да покаже фотосите именно в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Той се обърна и към кмета на Общината Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев, уважили лично с присъствието си откриването на изложбата.

Родолюбивата идея да заснеме одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор завладява младия автор в края на 2014 г. Цялата 2016 г. той посвещава на сюжети от първата част на проекта си. Идеята му да разкаже за България по този различен начин е оценена високо от съгражданите му и 2017 г. е отличена с наградата „Събитие на годината в областта на културата в Габрово”. Замисълът да реализира пълна картина на Родината чрез красивия образ на младата българка обаче не може да бъде изпълнен със заснемането само на 20 момичета и 50 популярни места в страната. Затова в края на 2017 г., след изключителния успех на първата част от проекта у нас и в чужбина, Радослав планира снимките и на „Аз съм Българка!“ – Продължението. Така през пролетта на 2018 г. той прави първия у нас кастинг за фолклорни модели, а снимачният процес на Продължението започва през април от Плевен. До края на 2018 г. са реализирани нови 27 сюжета с участието на 22 девойки, а заснетите знакови места у нас са над 60. Уникалната колекция от цветни фотоси представя красотата на места като Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, старинните Созопол и Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, Седемте рилски езера, първите ни столици Плиска, Велики Преслав и Мадарският конник, Белоградчишките скали и Златните мостове на Витоша.

Представителната изложба включва 30 снимки със сюжетите от Продължението на „Аз съм Българка!“, като посетителите имат възможност да видят и филм, пренасящ ги в деня и часа на мястото на снимките. Проектът ще остане в Плевен един месец, след което ще гостува в Батак.

Izlojba Balgarka 7

Izlojba Balgarka 1
Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *