Предлагат сливане на общини

Настимир Ананиев, председател на ВОЛТ и депутат от ПП „Продължаваме промяната“ в 47-о НС. Снимка – БНР.

Управляващите ще обсъждат окрупняване на общините в България. Тази новина е съобщил Настимир Ананиев от управляващото мнозинство, предаде БНР. Освен намаляване броя на общините се предвижда намаляване на кметовете и общинските съветници.

„Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява – знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини“, посочва депутатът. И добавя: „“Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията обикновено на общи софри – какво да се случва в самата община, трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим“.

Търси се вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите и постигане на децентрализация.

Предстои законодателната инициатива на „Продължаваме промяната“ да бъде обсъдена с коалиционните партньори.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Един коментар

  1. Браво! Смел ход, пожелавам Ви успех. Села с по 200 човека с бюджет и статут на община е смешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.