Преди 48 години си отива роденият в Никопол композитор Боян Икономов

Български композитор, оставил богато музикално наследство

Боян Икономов. Снимка – Интернет

Боян Георгиев Икономов е роден на 14 декември 1900 г. в град Никопол.

Отначало учи цигулка при Тодор Торчанов, а за да се издържа в София, цели две години пее като хорист и изпълнява малки тенорови роли в оперетния театър на Ангел Сладкаров. В същото време следва в Свободния университет. Даже работи като банков чиновник. Със събраните средства заминава да учи в Париж, в прочутата Schola cantorum – композиция при Венсан д’Енди, свири на виола и орган, подготвя се и по контрапункт. След завършването си специализира при Албер Русел и Надя Буланже. В този прериод той се сближава с много от композиторите – модернисти, като Жоливе, Мийо, Онегер, Стравински.

Цели 14 години Боян Икономов работи в Париж, прави и първите си композиционни опити – Рапсодия “Хайдук“ за цигулка и пиано, симфоничната поема „Животът, който исках да поема“ по стихове на Елисавета Багряна, балетът „Седемте смъртни прегрешения“ по либрето на Анастас Петров, Струнен квартет, Симфониета в ми минор за струнен оркестър, Трио за обой, кларинет и фагот (първа композиция в този жанр в българската музика). Френско издателскво публикува някои от тези творби. През 1934 г. Икономов следва курсовете на големия диригент Феликс Вайнгартнер и започва изявите си като диригент. Създава в Париж мъжки хор от емигранти, с който изпълнява българска музика, а през 1937 г., по време на Световното изложение, дирижира симфонични концерти в павилиона на Френското радио. Под неговата палка в концерти на Симфоничния оркестър на Френското радио прозвучават две програми с български творби. тогава е премиерата и на първата му симфония. Гостува като диригент в Лион, Лозана, Виена, Рим – отново с творби на български композитори.

След завръщането си през 1937 г. в България работи като музикален ръководител в Радио София. В последвалите години той е ръководител на „Българска кинематография“, началник отдел „Симфонични оркестри“ при Министерството на културата и отново в Радиото – като ръководител на музикалните състави. Умира през 1973 г.

Сред голямото му по обем творчество има  4 симфонии, симфонична картина „Шар планина“, две симфонични поеми, две симфонични сюити, Концерти за пиано и за цигулка, операта „Индже войвода“, шест струнни квартета, инструментални пиеси, хорова и солова музика, филмова музика и много разработки на народни песни.

В Златния фонд на БНР се пази Героичната увертюра „Дравски дни – 1945“, изпълнена от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин през 2019 г. в концерт под мотото „Огън“.

Боян Икономов умира на 27 март 1973 година в София.

Прочетете също

30-тина плевенчани протестираха срещу зелените сертификати

Част от групата протестиращи. Снимка – Плевен тпрес. На 27-ми октомври, сряда, в късния следобед, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *