Начало | Новини | Празнуват ли днес в Червен бряг ?

Празнуват ли днес в Червен бряг ?

Червен бряг. Снимка – интернет.

Днес, 26-ти юни, е празникът на града според летописите. Защото на тази дата преди 91 години, през 1929-та министър – председателят на тогавашна България – Андрей Ляпчев, издава указ, с който гара Червен бряг получава статут на град. Старото село Червен бряг, днешният V-ти квартал, е присъединено към него.

И като сме тръгнали да показваме, че в „нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно”, да споменем и това, че преди 590 години Червен бряг е споменат за пръв път в турските регистри. Че в него е идвал Васил Левски, че за него пише Софроний Врачански в „Житие страдание грешнаго Софрония”. За престоя си в Койнаре, ако трябва да бъдем съвсем точни. Че на 18 км от града е открито най-старото праисторическо находище от преди 7 000 години.

От всичко това днешните управници не успяха да направят туристически продукт. И така всеки свързан с Червен бряг да усети онази малка доза самочувствие, че в биографията му има такъв град. За културен бизнес да не говорим. Нищо, че има „Реселешки кукли”, девенска пещера, реселешки лук и автентичен фолклор.

Толкова ли много пари се искат, за да почерпи  общинската управа с топла супа по случай празника всички самотни, стари и забравени хора в Червен бряг ?

Или да  покани за празника забегналите в чужбина червенобреждани, за да кажат как живеят и какво ще ги върне в родния град ?

Не могат ли общинските управници по случай празника, да застанат пред своите съграждани и да им кажат за какво бъдеще на този град работят, така че, да има поводи за празнуване в най-скоро време ? Или празник за общинските съветници  е когато махат управител на болница ?! И после празнуват „победата” в ресторант „Тачев” ?

Вместо да чертаят хоризонти за здравето и бъдещето на хората,  ръсят клишета за съвместните усилия на жителите на Червен бряг”, които „ще допринесат за благополучието му”. И не се притесняват да говорят за „здрави корени” и „несломим дух”. Корените отдавна са изсъхнали, а духът е ампутиран. А това е по-страшно от всякакъв вирус.

Празнуват ли в Червен бряг днешният 26-ти юни ? Вероятно децата от детското шоу, за което научаваме от интернет страницата на общината. Там има само това. И приветствие на кмета, в което четем брадясалото „За мен е удоволствие да ви поздравя по случай празника на Червен бряг”. За повече празничност кметът предпочита да поздравява съгражданите си чрез интернет сайтове: на общината и кмета.бг.

За друго празнуване не научаваме. Особено за най-голямото, най-истинско празнуване – това на душата. Защото календарният празник не означава абсолютно нищо, ако душата не празнува. Защо не попитате хората в Червен бряг със същото удоволствие, с което ги поздравявате, празнуват ли душите им днес ?

И накрая – не са много управниците в този град оставили следа по пътя си. Така става когато вървиш след хората, или след партията. Но ако искаш да оставиш следа в историята на Червен бряг – накарайте хората да вървят след вас !

Честит празник !

Прочетете също

На 24 ноември загива Катя Попова

Катя Попова. Снимка – интернет. Родена е на 21 януари 1924 г. в Плевен в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *