Празнична програма и юбилейна книга представи плевенското училище „Христо Ботев“ по случай своята 90-годишнина

scool3
Снимка – “Плевен прес”

На 11-ти май в пресклуба на БТА-Плевен, се проведе пресконференция по повод 90-годишнината на НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен. В нея взеха участие директорът Цветелин Горанов, Нели Иванова и Калина Гогичева, дългогодишни учители в учебното заведение, авторът на юбилейната книга Мирослав Михайлов и издателят Мариета Павлова. Началото започна с кратък анонс на директора. Той припомни, че от създаването на учебното заведение през 1932 г., до ден днешен, през неговия праг са преминали поколения плевенчани. Към настоящият момент се обучават 420 ученика, разпределени в 18 паралелки.

class="wp-block-image size-full">280012530 538874437949648 878546763350873162 n
Снимка
– “Плевен прес”

Изданието, озаглавено „90 години Начално училище „Христо Ботев“ – традиции и бъдеще“ разказва историята на училището. Идеята за написването ѝ се ражда съвсем спонтанно, разказва авторът. Целта е да се даде гласност на нейната история, като част от образованието в плевенския регион. Използвани са материали от Държавен архив – Плевен, публикации в медии след 30-те години на миналия век, както и документални източници, съхраняващи се в архива на училището.

„За мен това беше предизвикателство по отношение на факта, че аз не съм толкова добре запознат с традициите тук в града. По-специално, съм работил в сферата на краеведството за района около Червен бряг.“, споделя Мирослав Михайлов. Той е впечатлен, че още от основаването на училището, то става водещ фактор със своите иновативни дейности, не само в Плевен, но и в страната. Например, през 1942 год. тук се въвежда една система на обучение, която тогава е пробна, но изключително успешна. Заниманията се извършват не конкретно по предмети, а тематично – чрез наблюдения, които учениците правят, а след това извличат чрез своите впечатления.

Друг любопитен момент за същия период е, когато в училището се организират регионални и национални курсове за обучение и квалификация на учители. Не случайно е и посещението на министърът на образованието Драмалиев през 1947-1948 година. Визитата е достатъчно показателна за авторитета и положените основи на традициите, с които успехите на учебното заведение следва хода на събитията до ден днешен.

280388049 355027389944924 3731338898292663915 n rotated
Снимка – “Плевен прес”

Авторът посочи, че в процеса на търсене и събиране на информация за подготовка на изданието, има някои „бели петна“, за които няма данни дори и в архива. Става дума за периода след 1944 година, но се надява, че материалите чакат своето време, когато някои ще ги открие и ще ги доразработи.

По думите на Цветелин Горанов, това е първата книга, разказваща историята на НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен, но не и последна. Най-вероятно ще бъде преиздадена, понеже тиражът й в момента е само 300 бройки и едва ли ще покрие нуждите на читателската аудитория. От тях 10 екземпляра ще бъдат в Националната библиотека.

По повод юбилея, той изнесе повече подробности за празничната програма. Идеята е, освен тя да бъде достатъчно мотивирана, най-вече да отразява духът. Предвижда се началото да започне с педагогически съвет на 12-ти май от 17:30 ч., на който са поканени бивши учители на училището. След това ще продължи с т.нар. мост към поколенията. Преди година, за да пресъздаде обстановката по този проект до автентичният ѝ вид, е използвал за учениците облекла от създаването на училището. Това е станало със съдействието на Историческия музей в града. Училищен фанфарен оркестър ще свири също на това очаквано с голям интерес събитие.

Следващите участници ще бъдат Младежка формация „Жарава“ с ръководител д-р Владимир Величков, преподавател в пловдивския университет и Националното училище по изкуствата в Благоевградския университет, доктор е по музикознание. Солист е на ансамбъл „Българи“ и на ансамбъл „Канарите“. Финалът на програмата за този ден ще приключи с празнична заря.

Кулминацията на тържествата ще започнат на 17-ти май. Това е денят, когато Ботевата чета слиза на козлодуйския бряг. От 9 ч. ще започне празнично шествие, което ще тръгне от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, предвождан от гайдарски оркестър от гр. Калофер. След това в читалище „Съгласие“ ще започне концерта, в който са включени бивши и настоящи възпитаници на училището, както и творчески, детски колективи от Центъра за работа с деца от музикалното училище.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *