Празничен курбан събра хората в плевенското село Опанец

Снимка – Плевен прес.

Ежегоден празничен курбан с водосвет се проведе на 11-ти май в село Опанец, община Плевен. Датата не е избрана случайно, тъй като местната църква носи името на Светите братя Кирил и Методий. Организацията на събитието е поета от кметството и местното читалище „Изгрев”.

По този повод кметът на с. Опанец Тихомир Георгиев каза следното:                    

„Този празник ние свързваме с нашата църква „Св .Св. Кирил и Методий”, тъй като 11. май е празник на светите братя. Църквата бе възстановена през 2013 г. и от тогава празнуваме нейното освещаване.

Всяка гадина на този ден се освещава курбана, след което на центъра се раздава на гражданите и гостите курбан чорба, изпълняват се рецитали, песни и танци от децата, бабите и групите за песни и танци при читалището. Надявам се хората да са доволни от организацията и протичането на празника. Последните две години имаше прекъсване на традицията и честването бе по-скромно заради пандемията. Сега възстановяваме в пълнота  тази добра традиция.

Изгубихме много близки хора през тези две години, не можем да не отбележим този тъжен факт, за което и аз бях много притеснен и тъжен в словото си към гражданите днес.                    

Пожелавам на всички мои съграждани  да са живи и здрави.  По мое наблюдение, въпреки проблемите, за българските села има бъдеще . Особено тези селища, които са разположени в близост до гр. Плевен . Смятам, че много хора вече си продават жилищата и апартаментите в Плевен и се връщат тук, в селото, където закупуват къщи и дворове. Вече трудно се намират такива за закупуване. В околните села също е трудно да се намерят имоти без обитатели. Хората се връщат  към селата, за да се радват на природата и спокойствието и надявам се това да стане трайна тенденция.”                                                                             

Тържеството продължи до късно с много песни и танци на децата, музика и веселие за присъстващите на това празнично събитие.

Църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Опанец, община Плевен. Снимка – Плевен прес.
Снимка – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Един коментар

  1. Вкусна курбан чорба

    Браво на Опанчово и на кмета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.