Празник на духа и вярата в храм „Свети Архангел Михаил” в село Трънчовица

Т 3
Снимка – пресцентър община Левски.

Църквата „Свети Архангел Михаил” в католическото  село Трънчовица, е с уникална история и традиции. Всяка година на 3-ти октомври в селото  отбелязват  своя  храмов празник . 

С величие и смирение,  молитвите и песните в църквата, която с пищните си стенописи  прилича на италианска базилика, достигат до сърцето на всеки мирянин , за да го изпълнят с вяра.

Гости  и участници в  празника са монсеньор Страхил Каваленов, отец Паоло,  отец Койчо, отец Салваторе, отец Патрик, отец Ярослав, отец Ириней, дякон Томич , Любка Александрова –кмет на община Левски, Дочко Дочев – общински съветник , Магдалена Банчева – кмет на с.Малчика ,кметът на с.Трънчовица  – Милан Драганов, много трънчовени   и вярващи от  близките енории .

class="wp-block-image size-large">Т 4

 По време на Тържествената литургия  девойки поднесоха дарове подготвени от хората в селото , дарове плод на труда им .

„Усещането , което всеки от нас има през цялото време  –  общите молитвите и песни, в  присъствието на толкова свещеници на олтара, в изпълнената с вяра църква е величествено .Човек наистина излиза по-добър и пречистен, по-вглъбен и зареден от общата енергия на духовен мир”, споделят хора от селото.

Т 2

Село Трънчовица е с богата история и традиции. Родно място на незабравимия Григор Вачков, в него дълги години живее никополският епископ Филип Станиславов . Селото е известно и с особения католишки хумор и самобитен , самодеен темперамент.

 Сведенията за селището Трънчовица са още от преди XIV в. , а католическата вяра  приема след павликянството  в началото на XVII век.

Църквата се намира на най- високото и слънчево място в селото .Тя е завършена през 1874г.(4 год. преди Освобождението) с инициативата на италианския отец Валенте.

 На мястото на сегашната църква , през XVI в. е имало  друга , към която никополският епископ Филип Станиславов при преместването си в Трънчовица, в началото на XVII, създава второто след Чипровци светско училище. В него  се пишело на български. Деца и по-големи са учели новобългарски, математика и история. Твърди се, че именно тук, Филип Станиславов започва подготвката на първата печатна книга на новобългарски език -„Абагар“, отпечатана в Рим през 1651г.

Т 1

Кметът на община Левски –Любка Александрова подари на отец Енцо красиво издание на книгата. Празникът в село Трънчовица дълго ще помнят всички, съпреживели красотата и силата на духа и вярата.

Споделете:

Прочетете също

ViK

Без вода в квартал “Вапцаров” в Кнежа заради ремонт на водопровод

Авариен ремонт на вътрешен водопровод се извършва днес, 18 април, в Кнежа. Заради това няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *