Празникът на Плевен – по протокол и извън него

Светлана Костадинова, началник отдел „Връзки с обществеността и протокол“ в община Плевен.

За Празника на Плевен – 15 май, за изискванията на протокола и съобразяването с пандемия и ситуацията в страната, разговаряме със Светлана Костадинова, дългогодишен експерт и началник отдел „Връзки с обществеността и протокол” в Общинска администрация – Плевен. От 2007-ма година до сега, тя отговаря за спазване  изискванията на държавен и общински протокол при провеждането на официални държавни и регионални празници и тържества.

Г-жо Костадинова, за Празника на Плевен, колко протоколни срещи ще има между ръководството на общината и официални гости ? Как ще се процедира предвид противоепидемичната и политическа обстановка в страната ?

По повод Празника на града 15-ти май, на посещение в Плевен ще бъде посланикът на Русия  Н.П. г-жа Елеонора Митрофанова, както и посланикът на Беларус Н.П. Александър Лукашевич. Поводът за неговата визита е и работно посещение в Медицински университет – Плевен, преди празничния ритуал на пл. „Възраждане” .  Протоколната среща ще бъде преди 11 ч. в сградата на община Плевен. Ще присъстват  и двамата посланици. След това ще вземат участие в Ритуала по повод празника на Плевен – 15 май.

 По-късно през деня Н.П. г-жа Митрофанова, която е за първи път в Плевен, ще разгледа „Панорама Плевенска епопея” и къща музей „Цар Освободител Александър II”. 

В 16.00 ч. заедно с кмета на Плевен г-н Георг Спартански,  ще открие  официално многофункционалния Руски център в РБ „Христо Смирненски”. Същият е изграден със средства на фонда „Руский мир”.

Колко побратимени градове има Плевен ?

Над 20. Но по различни причини, активните ни отношения са с по-малко градове. Не с всички, с които имаме партньорски отношения и подписани договори, имаме такива отношения.

Кои са градовете с които се поддържат активни взаимоотношения ?

Активни отношения се поддържат с гр. Ростов на Дон. С него е най-старото ни партньорство, вече 57 години. С централния административен окръг на град Москва поддържаме също активни отношения. Освен това с Кайзерслаутерн /Германия/, с нашите съседи Битоля и Кавадарци /Македония/, с Браила /Румъния/, с Плоцк /Полша/, с Брест /Беларус/. С Бурса /Турция/ също се оживиха взаимоотношенията ни. С Гандия /Испания/ също имаме активни взаимоотношения.

Постепенно засилваме връзките  с Понта Делгада /Португалия/. Със  Шарлотсвил  /САЩ/ се опитваме да възстановим контактите.

За съжаление, не са активни взаимоотношенията ни с побратимените градове Волос и Едеса в Гърция. Но правим постъпки те да бъдат отново възстановени.

Кои от побратимените градове са поканени за празника ?

Заради пандемията делегации не сме канили, както и тези градове не отправят покани към нас все още. Ситуацията е такава, а и  от Русия все още не приемаме граждани.

Но направихме изложба с фотоси от побратимените на Плевен градове, под надслов „Плевен празнува с приятели”. От побратимените на Плевен градове се отзоваха и ни изпратиха снимки, които подредихме в изложба. Така отново ще сме заедно, макар и под друга форма.

Други официални лица канени ли са ?

Не. Защото тези покани се изпращат много по-рано от датата 15-ти май

По какви нормативни документи се работи при такива официални посещения и празници ?

Водещ е Закона за държавния протокол и правилника за прилагането му. Има и Общински протокол. В случая трябва да се отчетат и местните традиции при отбелязването на празници.

Каква е разликата между държавен и общински протокол ?

Именно съобразяването с местните традиции. Голяма разлика няма, но в случая говорим за едно регионално ниво. Един пример. В София знамената са две – българското и на ЕС. При нас са ри – българското, на ЕС и на община Плевен. В случая идват допълнителните елементи и местната символика, които трябва да бъдат спазени.

По моя идея преди години плевенският митрополит обяви Св. Георги за патрон на града. И на този ден  почитаме отново Св. Георги като пазител на Плевен. С иконата на Св. Георги се правеха шествия. Преди това служба в църквата Св. Николай. Шествието се прави  отпред с везаното знаме на общината, след това иконата, след това официалните лица.

Тази година заради пандемията, шествие няма да има. Само иконата ще присъства на сцената и ще има водосвет.

Но основният ритуал – издигане на знамената  – общинско и българско, под звуците на българския химн, и европейското под звуците на европейския химн – това ще бъде спазено.

Какви правила има при подреждането на официални лица по време на такива тържества ?

Тези правила са строги.  Основният принцип на протокола е йерархията. Официалните лица се подреждат по йерархичен принцип. Имат значение както подрежданията, така и обръщенията. Защото в случая има разлика.

А някакви правила за етикет при разговори, поведение, облекло, има ли ?

Разбира се. Протоколът е система от правила. Протоколът има свой собствен език, в който дори жестовете, обръщенията, думите имат своето значение.  Например при поставяне на знамената на масата, когато е срещата между официални лица, съответното знаме фиксира от коя страна ще седне съответното официално лице. Един поглед е достатъчен, за да се ориентират за местата си.

А разлика в протокола при отбелязването на 15-ти май и 10-ти декември има ли ?

Разликата е в характера на празниците. Единият, 10-ти декември, е Ден на признателност, а другият – Ден на града. При 10-ти декември се поднасят цветя, отслужва се панихида. На 15-ти май имаме водосвет, молебен за здраве и благоденствие. На 15-ти май е съвсем друго настроението.

Затова пожелавам на всички съграждани добро настроение, празнични усмивки и вяра в доброто. А за това протокол не е необходим.

Прочетете също

2000 уязвими жители на Община – Червен бряг ще получат хранителни продукти от първа необходимост

2000 уязвими жители на Община – Червен бряг ще получат хранителни продукти от първа необходимост

Снимка – Пресцентър Община Червен бряг. На 20 септември 2021 г., едновременно във всички области …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *