Начало | Новини | Православните храмове в Плевен посрещат миряни за Благовещение

Православните храмове в Плевен посрещат миряни за Благовещение

Предверие църква “Света Троица” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Всички плевенски църкви отслужват празнични литургии по случай християнския празник Благовещение. Това установи наша проверка в днешния ден. Храмовете са отворени от рано сутринта и през целия ден ще приемат желаещите да ги посетят или да им бъде отслужена празнична служба.

Въпреки извънредното положение не можем да затворим вратите на храма, сподели с нас свещенослужител от плевенска църква, пожелал анонимност. Според него, точно в такъв труден и тежък момент, когато хората са уплашени, им трябва вяра и упование в Бога. Ако затворим и църквите, какво ще стане с надеждата и упованието в Божията сила, риторично пита свещенослужителят ?

Припомняме, че с подписка до Националния оперативен щаб и Президента Румен Радев, граждани поискаха затваряне на църквите в страната. Те посочват, че “в целия свят религиозните институции показват солидарност и подпомагат мерките на националните правителства с цел противодействие на вируса”.

До този момент БПЦ не е издала указание за затваряне на храмовете в България. Патриарх Неофит все пак препоръча благословията да не се иска с целуване на ръка или полагане на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт. След въведеното извънредно положение в България се разбра, че светите литургии в патриаршеската катедрала „Александър Невски” ще се излъчват онлайн. В храма се допускат хора, но на разстояние един от друг. Взети са и мерки за дезинфекция.

Санитарните изисквания се спазват и в плевенските църкви, видя наш репортер. Във входовете на храмовете са поставени дезифенктанти за ръце. Много от посетителите са с маски на лицето, но не се спазва задължителното отстояние от 2 м между хората.

Католическият храм “Дева Мария от Фатима” в Плевен е затворен. Затворена е и католическата църква в Белене, информират от общинска администрация.

Прочетете също

Нулев граждански интерес провали обсъждането на отчета на Бюджет 2019

Снимка – Плевен прес Обществено обсъждане на отчета на Бюджет 2019 на Община Плевен нямаше. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *