За премахване на американските бази и отзоваване на американската посланичка, се обявяват от „Възраждане“

Нахлуване на американски войници в предприятие в село Чешнегирово, община Садово, област Пловдив. Снимка – интернет.

От пресцентъра на ПП „Възраждане” са изпратили днес, 29 май  2021 год., съобщение до медиите, в което се казва:

„Ден след като стана известно скандалното нахлуване на тежко въоръжени американски войници в българско предприятие ние от Възраждане настояваме:

  • Българското правителство да предприеме незабавни действия за прекратяване на присъствието на американски военни в България и премахване на американските бази от българска територия.
  • България да обяви американската посланичка за персона нон грата и да я изгони от България за грубо погазване на териториалния суверенитет на страната ни.

В понеделник Възраждане ще входира жалба във Военна прокуратура по случая. Призваваме правителството на България за незабавни действия. Не желаем извинения от американското правителство, защото с укопатори не се разговаря, а те се изгонват. Реакция по този инцидент е абсолютно задължителна – това е въпрос на държавност и национално достойнство”.

„Плевен прес“ припомня, че на 11 май 2021 година, американски войници с автомати изправиха косите на работници в предприятие в с. Чешнегирово, област Пловдив, след като нахлуха в него и насочиха оръжие към хората. Охранителни камери са заснели екшъна на 11 май. Хората разказват, че атаката по погрешка е била от американски военни. В района по това време е имало натовско учение.

Вече 2 седмици потърпевшите чакат извинение и реакция от българското Министерство на отбраната, но такава няма.

На 11 май изневиделица чужди войници прескачат оградата и нахлуват в предприятието край Чешнегирово в пълно бойно снаряжение. Били 7 войници. Хората се паникьосали.  Едното от момчетата се е наложило да го успокояват, разказва Марин Димитров, съсобственик на предприятието край Чешнегирово.

Военнослужещите напуснали имота като при акция на вражеска територия. „Моите работници казват, че на картечницата, която са видели, е имало навита лента, на която е имало патрони. По вида на униформата и оръжията, и това, че са говорили английски – предполагаме, че са американски войници“, допълни Марин Димитров.

Той подава жалба във Военна полиция и вече 2 седмици чака някой да му се извини, пише в-к „Стандарт”.

„До 19 ч. на 28 май в Министерството на отбраната и в неговите структури не е постъпвала жалба по случая в Чешнегирово и на този етап не може да коментираме. Ще предприемем необходимите действия за изясняване на посочените обстоятелства, но ще можем да коментираме случая след приключване на проверката на компетентните органи, до които е изпратена жалбата“, са заявили вчера от военното министерство.

От американското посолство са заявили, че са научили за акцията от медиите. И още: „Ние проучваме дали американски военнослужещи са участвали в него и ще сътрудничим изцяло с всяко разследване“, се посочва в позиция на американското посолство.

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.