Начало | Новини | По-полека с Буковлък !

По-полека с Буковлък !

Снимка – архив Плевен прес.

Днес, 22-ри април, в сутрешния блок на БНР имаше разговор с Областния управител на Плевен за Буковлък. През цялото време репортерка и областен не смееха да кажат думата цигани. Говореха си за „население с особени характеристики”.

Особените характеристика на това население са, че са български цигани и това не е обида. Някои от тях са даже общински съветници в Плевен. Някои от тях са образовани. Някои от тях се интегрират успешно. Но само някои.

До 22-ри март, когато публикувахме материала „Институциите си прехвърлят топката една на друга …”, в който кметът на Буковлък алармира за липсата на адекватни мерки, никой не се интересуваше от Буковлък. След разпространението на материала из интернет, в Буковлък пристигнаха столични медии.

Сега от София отново се сетиха за Буковлък. И отново показват непознаване или нежелание да видят и назоват истината. А тя е:

  • 2 000 човека живеят под социалния минимум по думите на кмета на Буковлък.
  • Тези 2 000 човека нямат какво да ядат, нямат пари, н помощите им не стигат по думите на кмета.
  • Циганите в Буковлък са гневни на кмета си за случилото се. За тях той е отговорен за всичко – храна, работа, пари, карантина, маски и т.н. Областният кризисен щаб за тях е нещо маловажно.
  • В Буковлък зрее бунт заради описаните по-горе причини. За него ни алармира още на 22-ри март Росен Русанов, защото предвиждаше какви ще са последиците от от карантината за хората в селото след като си изхарчат парите от чужбина и от помощи. А работа няма да има. Но тогава институциитее му се ядосаха. Обвиниха го в черногледство.
  • Циганите в Буковлък се заканват да свалят кмета, сподели Русанов, но това не го притеснява. Копае окопи, за да спре движението на каруците между Буковлък и Плевен. Събира храна за гладуващите. И както винаги не знае кога е спал нормално.
  • Държавната политика на всички правителства след 10-ти ноември за интегриране на циганското население е пълен провал !

Цяла България вече знае за Буковлък. А ние знаем, че оставен сам – кметът трудно ще се справи с положението. Знаем, че циганските гласове в Буковлък бяха трамплин за депутатски места и съветнически гласове в ОбС – Плевен.

Къде са сега депутатите от ДПС, ВМРО, ГЕРБ и БСП, станали такива и с циганските гласове от Буковлък ? Как помагат на гладуващите и гневни свои избиратели ?

Къде е държавната помощ за това „население със специфични особености” в с. Буковлък, извън дежурните социални ?

Къде е държавната помощ за кмет, който не е член на нито една партия, обира негативите от това, но продължава да пази селото и жителите му от кражби, вируси и насилие.

След Буковлък, идва ред на Славяново и Червен бряг – общини с компактно циганско население. Същото, което беше купувано на килограм по време на изборите. На всички избори !

Кметът на Буковлък копае окопи, за да спре каруците и да пази доколкото може разнасянето на заразата в селото и Плевен. Казва, че държи връзка с полиция и Областен щаб. Поставянето под карантина на цялото село обаче, вещае бунтове. И те ще са справедливи когато нямаш храна, работа, перспектива. А това последното не става с покупко – продажбата на гласове. Без значение цигански или български. Дано този вирус свърши и тази работа – ново мислене за живота след карантината. Не само в Буковлък, а в България !

Така че, по-полека с плевенския Буковлък, господа политици и журналисти ! Ако не можете с мисленето, помогнете в момента с храна и медикаменти на жителите му ! Помогнете на кмета ! И дано прескочите дълбокия окоп между власт и народ, който заедно изкопахте през тези 30 години !

Прочетете също

Иконата с мощите на Св. Ефрем Нови Чудотворец посрещат в Кнежа

На 08.06.2020 г. /понеделник/ храм Св. Троица ще отбележи своя храмов празник. По този повод …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *