По нещо за всяка възраст в Руския културен център

По нещо за всяка възраст в Руския културен център
Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен от 20 години разполага с  немски ресурсен център при Гьоте институт , а от няколко години  и  с американски кът, в които плевенчани могат да подобряват езиковите си умения по английски и немски език. Дойде време да има такава възможност и за руския език. Както „Плевен прес” ви информира, от 1-ви декември т.г. работи и Руски център.

От ръководството на библиотеката ни съобщиха, че предвидената официална церемония по откриването се отлага поради пандемичната обстановка.

По нещо за всяка възраст в Руския културен център
Снимка – Плевен прес.

За повече информация за Центъра се обърнахме към Милена Великова, една от работещите в него. Пред „Плевен прес” тя сподели:

Разполагаме с приятна обстановка и необходимото обзавеждане и оборудване, за да стартираме дейностите на Центъра. Като за начало ще отбележим предстоящите календарни празници и празниците свързани с Освобождението на Плевен. На страницата на Регионалната библиотека  в рубриката на Руския културен център ще се оповестяват всички събития и график на дейностите. В Руския културен център ще има по нещо за всяка възраст. За най-малките сме предвидили срещи с руските детски книжки, приказки и филми. За тях ще има различни забавни игри и занимания. За по-големите ще има  часове посветени на руското филмово изкуство, музика и литература, както и възможност да научат повече за историята и съвременна Русия. По-възрастните ще имат възможност да участват във вечери посветени на руската поезия, ще има музикални вечери и срещи с киното. Събитията и заниманията ще бъдат в камерен състав. Едно от основните направления на работа е изучаването на руски език.

По нещо за всяка възраст в Руския културен център
Снимка – Плевен прес.

Руският културен център ще има фейсбук страница и чрез нея читателите също ще имат достъп до информация. Всички дейности на Центъра ще бъдат безплатни за посетителите.“

================================================

В Плевен винаги е имало почитатели на руската литература, фенове на руското кино, изкушени от руския език, музика и песни. По-старите плевенчани си спомнят Дома на книгата, едно култово място за срещи на хора и на хора с книгите. Имаше огромно пространство с книги и кътове с мека мебел. Човек можеше с часове да стои там, да чете и да разглежда. На втория етаж имаше руска книжарница – дълги рафтове и подредени върху тях книги с кожена подвързия, евтини при това. Руската класика – тази върху която се упражнява Холивуд, тази която възпитава и разширява хоризонтите. Много хора тогава говореха и четяха на руски език. В Плевен това беше не само защото руски се изучаваше задължително в училище. Плевен беше град на българо-руската бойна дружба. Тук често идваха групи от тогавашния Съветски съюз. Имаше ШЗО /Школа за запасни офицери/ и в близката Долна Митрополия –  Висше военно – въздушно училище. И на двете места имаше офицери завършили военни академии в бившия Съветски съюз и завърнали се от там някои с диплома, а други с диплома и съпруга рускиня. В Плевен  имаше и Руска езикова гимназия. Достатъчно причини да има много хора, които говорят руски език. Това беше преди.

Сега руски език не се учи задължително в училище, руски туристически групи в града няма, генералски академии военните завършват на запад. Но руски език се говори в най-голямата държава в света, разположена на два континента, от 240 милиона души.

И накрая – „Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето”. / Арнълд Хенри Гласоу/. Настоящето – колкото и да е трудно в момента – ще отмине, ще стане минало. Но без памет и духовна култура – бъдеще няма.

Руският център в Плевен е част от световния дух и култура.

Ива Мусова – “Плевен прес”


Прочетете също

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Новородениият Иван Иванов, първото бебе на община Левски за 2021 година. По традиция на 21 …

5 коментара

 1. Avatar of Емилия Славова
  Емилия Славова

  Хубава новина, дано по-скоро имаме възможност да се събираме почитателите на руската култура в този културен център.

  • Avatar of Сиси

   Само глупаци могат да възхваляват рудският език който всъщност е старинния български и само комунистически бабички ще се интересуват от руски песни и поезия и литература

 2. Avatar of Цветанка Йотова
  Цветанка Йотова

  Както винаги българите сме на двете крайности! С идването на демократичните промени се втурнахме да разрушим всичко във всяка сфера на живота и по този начин се лишихме от удоволствието да се радваме на богатата руска култура. Изучаването на всеки език е богатство! А създаването на културен център ще улесни достъпа до информация. Адмирирам това решение!

 3. Avatar of Фен на Холивуд
  Фен на Холивуд

  Без да съм фен на руското, намирам за добро решение да има такъв център. В нашия град паметници и имена на улици на руски офицери има толкова много, че е чудно че досега нямаше такъв център. Похвално!

 4. Avatar of Сисьо

  “Ако глупостта можеше да лети някои биха хвъркали като гълъбици наоколо” – цитат от един стар чешки филм Сиси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *