Почитаме св. пророк Йона и св. преподобни Козма Зографски

BeFunky collage 3

На 22 септември Църквата почита паметта на св. пророк Йона, син на Амасия (VIII в. пр.Xр.), св. свещеномъченик Фока, епископ Синопски (Синопийски) († 117), св. мъченик Фока градинар († 320), св. Петър, който преди това бил митар (VI), св. преподобни Йона презвитер (I пол. IХ) и св. преподобни Козма Зографски († 1323).

Пророк Йона

Пророк Йона и кита. Фреска от 3 4 в. Catacomb of Sts. Peter and Marcellinus в Рим

Пророк Йона и кита. Фреска от 3-4 в. Catacomb of Sts. Peter and Marcellinus в Рим

живял през 8-и век преди Христос. В библейската книга с неговото име се разказва за живота му. Бог му заповядал да отиде в град Ниневия и да убеди жителите да се покаят. Но Йона не се подчинил и се качил на кораб да избяга. Тогава се разразила силна буря и имало опасност корабът да потъне. Отчаяните моряци и пътници се питали заради кого ги е сполетяло това зло. Йона си признал вината пред Бога и предложил да го хвърлят в морето, за да се спасят останалите хора. Морето се успокоило, а Йона бил глътнат от кит, в чийто корем той прекарал три дни, а после китът го избълвал на брега. Йона отишъл в Ниневия и пророкувал това, което Бог му казал. Ниневийците се покаяли и градът им бил спасен от унищожение. Случката с кита се приема като предобраз на Христовото тридневно пребиваване в гроба и възкресението Му.

Преподобният Козма

св. преп. Козма Зографски

се родил в средата на 13-и век. По народност бил българин от Tърново. Получил добро образование и родителите му искали да го оженят, но той имал силно желание да стане монах. Затова избягал в Атон и бил приет в българския Зографски манастир “Св. Георги”. Показал голямо усърдие, като послушник, и скоро приел монашество. Отличавал се със сърдечна простота, благодарение на която можел да вижда скритите за физическите очи духовни явления.

Заради образованието и благодатната си духовност, Козма бил ръкоположен за йеродякон и за йеромонах. Но игуменът зачел неговия стремеж към отшелничество и му разрешил да се оттегли в пусто място близо до обителта. Там в една скала Козма си изсякъл пещера, преселил се в нея и се подвизавал в усамотение и безмълвие. Той получил и дар на прозорливост. След поредно изкушение от сатаната свети Козма се причастил и в молитва тихо предал душата си на Бога, на 22 септември 1323 г.

Проф. Иван Желев, БТА

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *