Почитаме св. Дазий Доростолски – първият християнски мъченик по българските земи

Св. Дасий Доростолски Дазий Доростолски

На 20 ноември (Предпразненство на Въведение Богородично) Църквата почита паметта на св. мъченик Дасий Доростолски († 292)

Св. Дасий Доростолски (Дазий Доростолски) е първият християнски мъченик по българеските земи. Той живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн. Според обичая, тридесет дни преди празника те избирали красив юноша, обличали го в красиви дрехи и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на бога.

Този път изборът паднал на св. мъченик Дасий. Като узнал това, той казал: “Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин”. Той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличил ги за тяхното злочестие и заблуждения и обърнал много от тях в Христа. Поради това, по заповед на императорите Диоклециан (284-305) и Максимиан (284-305), той бил обезглавен след жестоки мъчения.

Св. Дасий се празнува от Православната и от Римокатолическата църква в деня на смъртта му – 20 ноември.

На днешния ден почитаме и паметта на св. Прокъл, архиепископ Цариградски († 447) и св. преподобни Григорий Декаполит († 817).

Споделете:

Прочетете също

Picture817

Запалват светлините на коледната елха в Червен бряг на 9 декември

Снимка: Община Червен бряг, архив В най-прекрасния месец от годината, изпълнен с вълшебства и надежда, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *