Почина Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – архив на „Плевен прес“.

Днес, 7 февруари 2023 година, след тежко боледуване, на 96 годишна възраст почина Андрей Романов.

Андрей Романов Цветанов е български политик, краевед и обществен деец, и един от най-успешните плевенски кметове. Той е бил начело на град Плевен в периода 1971 – 79 г. Името му ще остане в историята на града със строителството на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, алея „Скобелев“, централната градска част заедно с Водната каскада и фонтаните, подготовката и изграждането на уникалната със своята архитектура Художествена галерия „Илия Бешков“.

Роден е на 30 ноември 1926 г. в с. Славовица, Плевенско. Завършва основно образование в родното си село, а средно в Плевенската Мъжка гимназия. През 1967 г. завършва Академията за обществени науки и социално управление със специалност „Икономист“.

Награждаван е с ордени: сребърен „Орден на труда“, „Червено знаме на труда“, „Девети септември“ I степен и орден „Народна република България“ III степен.

С решение № 608 на ОбС – Долна Митрополия (Протокол № 38/ 30.11. 2006 г.) за значителни постижения и съществен принос за развитието на община Долна Митрополия, Андрей Романов е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Долна Митрополия“.

С решение № 1026 на Общинския съвет – Плевен (Протокол № 42 от 24 апр. 2014 г.) Андрей Романов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

Поклонението ще се състои на 09.02.2023 г. от 10:00 часа в зала „Плевен” в сградата на Областна администрация – Плевен, погребението ще се извърши в Гробищния парк до стадион „Плевен“ в 13:00 ч.

Поклон пред светлата му памет!

Споделете:

Прочетете също

Зърнопроизводители от плевенско: Искаме спиране на безмитния внос на земеделска продукция от Украйна

Снимка – Плевен прес. Както „Плевен прес” информира, на 29-ти март зърнопроизводители от област Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *